Отлъченият от "Възраждане" депутат Николай Дренчев коментира причините, довели до решението на партията.  Освен него бяха изключени още няколко народни представители.

"Изключени сме защото сме препоръчали общински съветници, които са гласували за председателя на Столичния общински съвет. Това е официалният мотив. Две седмици ние се оправдавахме, че не сме подкрепили ПП-ДБ.

Тук във вашето студио председателят Костадин Костадинов каза, че сме били изключени защото сме подкрепили ГЕРБ", каза той в ефира на БТВ.

"Разговорите протекоха доста мълниеносно. Знаете, в четвъртък вечерта свърши заседанието на СОС. Рано сутринта в петък зная, че е имало едно извънредно среднощно събиране в общежитието на парламента, където са заседавали депутатите, които не са от София, и са решили да изключат софийските депутати от парламентарната група. И в 8,15 ч. сутринта го направиха.

Процесът при номиниране и одобряване е изключително дълъг. Последната дума има Костадин Костадинов.

В някаква степен може да се каже, че аз съм застанал зад кандидатурата на Красимир Гълъбов - един авиоинженер, който го познавам като изключително прецизен и внимателен към детайла и считам, че той ще бъде един добър общински съветник. В следващите четири години с делата си той ще покаже, че аз съм бил прав.

Съгласно нашия устав местните организации имаха свободата да решават сами какво и как да правят. Коментирали сме ситуацията в София в рамките на тези тримесечни инфарктни преговори - всякакви вариации, които се извъртяха. Но не съм давал аз указания как да се гласува. Това е било нещо, което е трябвало да решава групата с мнозинство. Групата,която е водена от Диян Николов", посочи Дренчев.

"Иван Алексиев след скандал с Костадин Костадинов, не знам какво са си говорили, но в крайна сметка той беше категорично отхвърлен от "Възраждане.

Даже се заведе някакво дело срещу него, което беше нелепо и не можеше да се спечели - затова, че се е отказал от парламента. Алексиев беше следващ след Диян Николов в листата за парламента.

Когато Николов отиде в СОС, тогава Алексиев би трябвало да влезе в парламента. Но той предпочете да влезе в Общинския съвет.

Заради това той беше обявен за предател. Формално се каза, че след като се отказва от голяма заплата в парламента, отива на малка заплата в СОС, което означавало че отива там да краде.

Оттам започна скандалът. А това е двоен стандарт, защото Диан Николов направи абсолютно същото. Отказа се от голяма заплата в парламента, за да отиде на малка в СОС, но за него не казаха, че отива да краде, а че отива да спаси България", обясни още независимият вече депутат.

"Костадин Костадинов когато беше ваш гост каза, че след тези изключвания  настъпило голямо облекчение в партията. Нищо подобно. Даже днес са имали групово занятие с психиатър парламентарната група на "Възраждане". Той е имал две задачи. Едната е, била да успокои самите хора, а пък докато ги успокоява, да ги калиброва, да види кои са следващите врагове с партиен билет.

Така че аз виждам едни изключително напрегнати хора. Срещата с психиатъра е била в клуба на "Възраждане" на "Славейков". Парламентарната група е била привикана. По време на парламентарния контрол в зала са били само депутатите, които са имали въпроси към конкретните министри. А всички останали са били на психиатър, на това събитие. Виждам една чудовищна атмосфера", разказа Дренчев.

"Костадин Костадинов щеше да е един ютюбър във Варна, ако зад него не седяха хората на "Възраждане". Защото хиляди хора са работили за образа на Костадин Костадинов. Работили са във фейсбук, работили са по избори, работили са безплатно, безкористно в продължение на много години. Аз съм от създаването на партията, от първия ден и не смятам, че тази партия е само Костадин Костадинов", категоричен бе той.

Запитан дали са русофилска партия, той отговори: "Бил съм организационен секретар, отговарял съм за финансите на партията, когато нямаше субсидия и всичко е било на доброволни начала, на мускули.

Обвиненията, че "Възраждане" е русофилска партия не отговарят на истината по отношение на нашите програмни документи. В един момент се получи така, че някои лица като д-р Костадинов и някои други, чисто медийно залитат по желанието да вземат русофилския вот, и оттам тръгва тази заигравка, но тя е по-скоро медийна и повърхностна.

1000 на 100 не се финансира от Русия и няма никакви такива връзки. Доколко е искрен Костадин Костадинов не мога да ви кажа. Мога да ви кажа това, което пише в документите на "Възраждане" и което аз споделям - това е, че Русия, както и САЩ са велики сили, ние трябва да се отнасяме с уважение към тях, да се учим от това, което те правят и първото, което трябва да се научим, е да се отнасяме с уважение към собствените си интереси.

Тоест, първо гледаме България, а после всякакви други, включително и Русия. Получаваме сега около 3 милиона субсидия, но първите хора, които създадоха "Възраждане", не само работеха, но си и плащаха. Всички ние вярвахме, че спасяваме родината и ще направим нещо ново, различно.

Сега вече нещата са по-различни малко, защото вече може да се плати всяко нещо. Като автобуси, хора, сандвичи, сътрудници, пиари, медийни участия", разкри Дренчев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук