Отлъчените депутати от парламентарната група на „Възраждане” остават в парламента като независими народни представители. Те все още са част от партията и ще изчакат да бъдат официално изключени от нея, пише Трибюн бг.

Дотук се стигна заради гласовете от нейни членове, дадени в подкрепа за избора на временен председател на Столичния общински съвет. Днес на брифинг Николай Дренчев обясни, че си е дал сметка колко „много възможности са били затворени за хората от „Възраждане”, само защото носят на плещите си част от тази екстремистка риторика“

„Аз ще бъда много по-полезен на Ловеч и региона като независим депутат. Това е решението, което са взели и моите колеги. Не укоряваме никого, в това число и Костадин Костадинов. Неговата „царска корона” е тежка. Аз лично мисля, че е направил грешка”, заяви Николай Дренчев.

Независимият депутат обясни, че никога не е имало такива действия спрямо членове на партията

„Виждам като фундаментален проблем и откъдето тръгва разделението. Най-напред в Общинския съвет и то проряза партията и то е каква опозиция е „Възраждане“ – дали контра на всичко и счита всички за врагове, с които не може да се преговаря и сме на нож или ще бъдем конструктивна опозиция.

Това е основният въпрос, който се е поставил в Общинския съвет, предизвикал е разцепление, както и заради личността на Деян Николов. Той беше една ПР-ка креатура, поставена в столичната организация, защото ще му се изгражда имидж на кандидат за кмет на София – млад, надежден образ. Както аз го наричам „възрожденският“ Борис Бонев. Това е проблемът.

Той не беше възприет, неговият подход беше арогантен, фалшив и доведе до разделение в Общинския съвет. Костадинов знаеше. Това разделение тръгна до върха на организацията. Фундаменталният проблем е каква опозиция ще е „Възраждане“ или ще вкарваме цялата пара в свирката“, попита Дренчев.

По време на пресконференцията стана ясно, че депутатът дори е говорил със свещеник за раздялата си с партията.

„В политиката, ако не си обичан, ако не си желан - трябва да станеш и да загърбиш това, което си направил и градил и да продължиш напред.

Точно това е нашата идея. Ние искаме да продължим напред. Насила хубост не става“,  заяви Дренчев, а по-късно добави, че и не бива.

„Загърбвам „Възраждане“ и затварям вратата зад мен с чисто сърце, с любов към всичките си съратници, без укор към никого, в това число към Костадин Костадинов и Деян Николов. Ако те държат на каузата, за която толкова сме говорили и мечтали, по същия начин да подходят към мен и към нас – без кални топки, без куршуми в гърба“, каза Дренчев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук