В декларация, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на ДСБ Иван Костов, партията иска оставката на министрите Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев заради престъпления във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ). БЛИЦ публикува пълния текст на декларацията на ДСБ:
"Следствието разследва многократно, от 2006 г. досега, престъпления във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ). Сметната палата извърши одит на Фонда и това накара прокуратурата да започне дела. KPMG провери усвояването на средствата от ФАР и ИСПА. Всички ревизии разкриват масови злоупотреби. Установени са стотици случаи на нарушения на българските закони и европейските правила по конкретни договори, анекси и плащания, включително престъпления на длъжностни лица. Установени са скандални липси на документи и 14 случая на конфликт на интереси, които според проверяващите могат да се окажат значително повече.

Докладите на Сметната палата и KPMG бяха засекретени, за да не узнае българската общественост имената на корумпираните политици и лица. Фактите се крият и от ЕК, за да не усилят критиката срещу управляващите. Законът предвижда засекретяване на документи, пораждащи рискове за националната сигурност. В случая, самите засекретявания създават заплаха за националната сигурност, защото прикриват управляващата мафия и политическата корупция.

Проверяващите сочат Управителния съвет на ФРПИ като отговорен за злоупотребите. Следователи искат досъдебно производство срещу министрите Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев за извършени престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай по чл. 219, ал.4 във връзка с ал. 2 от НК.

ДСБ настояват министър-председателят:

- да освободи незабавно виновните министри;

- да разсекрети докладите на Сметната палата и KPMG;

- да възложи пълна проверка на ФРПИ за харченето на бюджета, на излишъка за 2007 г. и на кредитите.

ДСБ още настояват Комисията за борба с корупцията:

- да поиска засекретеният доклад на Сметната палата да бъде предоставен на народните представители;

- да излъчи подкомисия, която да извърши парламентарно разследване на злоупотребите във ФРПИ;

- да обяви списък на фирмите и лицата, които са се облагодетелствали в нарушение на законите на страната и на европейските правила.

ДСБ очакваме главният прокурор да изпълни задълженията си:

- да отстрани прокурорите, които са прекратявали производствата срещу виновните длъжностни лица и са позволили да продължават престъпленията си през 2007 и 2008 г.;

- да образува исканите от следствието дела срещу виновните министри", заявяват от ДСБ. /БЛИЦ