Дъщерята на първия демократично избран президент д-р Желю Желев (1992 - 1997 г.) - Станка Желева, написа доста остро открито писмо във "Фейсбук" до сегашния държавен глава Румен Радев.

Активната участничка в манифестациите в подкрепа на правителството на Кирил Петков обвинява Радев, че е кремълска марионетка, и че е превърнал "президентската институция в маша на задкулисието". 

Публикуваме писмото на Станка Желева до Румен Радев без редакторска намеса: 

до генерал  Р. Радев
Президент на Република България

Отворено писмо

Генерал Радев,
пиша Ви това открито писмо, защото дълбоко уважавам, президентската институция, но Вашите действия и решения напълно рушат общественото доверие в нея.

Днес маските падат. България е в безпрецедентна политическа криза. На няколкостотин километра от границите на България Русия, води агресивна война с Украйна - суверенна,  демократична европейска държава. Тази война е заплаха за свободна Европа и нейните ценности, и е непосредствена опасност за Република България. В Украйна 300 000 наши сънародници живеят на територии, засегнати от военните действия.

Днес повече от всякога България се нуждае от силно, демократично, проевропейско правителство, политическа стабилност и силен проевропейски президент. Президент и държавник, който да обединява нацията около европейските демократични ценности, да защитава националните интереси и нашите сънародници в Украйна (не с каски и бронежилетки, а с оръжие).

Да защитава България от руските имперски интереси на Балканите.

Президент, който да утвърди мястото на България като стратегически важна, независима държава с активна външна политика в свободна и демократична Европа. 

Какъв президент има България във Ваше лице в този драматичен момент? 

Военен, чиито компетенции са да марширува, козирува и изпълнява заповеди (с това се справяте отлично). Лишен от всякаква политическа визия и мислене, за да бъде лидер и още повече Президент на България.

Генерал Радев, Вашето (не)случайно избиране за президент на България, просто беше най-евтиният вариант за Вашите началници в Москва. Вие бяхте избран с тяхната благословия, за да бъде превърната България в рупор на руските имперски интереси в Европа. В троянски кон в ЕС. Вие бяхте избран за президент, за да сте лост за манипулация на корумпираните, алчни български политици, да бъде напълно дискредитирана президентската институция,  превръщайки я в маша на задкулисието. В следствие на водената от Вас прокремълска политика, България се оказа в международна изолация и дълбоко вътрешно разединение.  

Убеден че правите най-доброто за Родината, козирувате и изпълнявате заповедите на Кремъл!  На двете си Родини, на които сте се клели във вярност преди 35 години - НРБ и СССР? 

Преди две години яхнахте народното недоволство срещу задкулисието и корупцията, излязохте от президентството, плътно стиснат от г-жа Йотова,  която следеше да не се изкажете неподготвен. Това беше Вашият звезден час. И какво направихте пред събралото се множество от млади хора, които очакваха от Вас държавническа позиция и подкрепа? Вдигнахте юмрук като в съветски филм.

Този жест показа всичко! Всички погледи и надежди бяха насочени към Вас, към героя на деня. В този момент Вие можехте наистина да обедините нацията, да се изправите срещу порочния кръг на царуващата корупция и беззаконие дирижирани от олигархичния модел, защитаващ евразийските интереси и зависимости. Поради вашата политическа некомпетентност и дълбоко русофилство, Вие просто (може би без да и го осъзнавате) се превърнахте в инструмент на специална операция за дискредитиране на зараждащата се нова проевропейска, независима политическа класа, бореща се за свободна, независима и демократична България, част от семейството на ЕС и НАТО.

България с нулева корупция и с работещо правосъдие, независима външна политика обслужваща само и единствено българските национални интереси. Една нормална европейска държава, в която да бъдат защитени правата и интересите на обикновения български гражданин.

Първото служебно правителство, съставено от Вас, в което участваха тези млади, неопитни политици, даде надежда за истинска демократична промяна. Те не се страхуваха да започнат да изриват авгиевите обори на държавата, с което събудиха надежда в сърцата на българите, уморени да живеят в корупция и липса на правосъдие. Благодарение на тях Вие спечелихте втория си мандат, хората Ви повярваха, дори и най-скептичните.

Трите пъти избори за НС бяха организирани с цел тези млади политици да влязат в управлението на държавата с минимално мнозинство, за да бъдат окончателно дискредитирани и да станат заложници и лесна плячка на партиите на статуквото. Планът донякъде сработи, благодарение на тяхната неопитност, абсурдната коалиция, скандалните министри и драматичните компромиси, които трябваше да бъдат направени в интерес на борбата с корупцията и националния консенсус. Бяха плътно обградени и атакувани от кукловодите на ДС, компромати, специални операции, дискредитации от всички страни. Целта беше да се провалят, омаскарят и отново държавата да попадне в ръцете на задкулисието.

Каква беше Вашата държавническа подкрепа през последните 6 месеца, за коалиционното правителство на «Продължаваме промяната», което трябваше да управлява България и взема важни политически и икономически решения в обстановка на война, бушуваща само на няколкостотин километра от България, и безпрецедентна икономическа и енергийна световна криза. 

Вие открито застанахте на страната на агресора Русия, противопоставихте се на  изпращане на военна помощ на Украйна и на това 300 000 наши сънародници да бъдат защитени там.

Разкритикувахте усилията на правителството за енергийна независимост на България от Русия.

Обвинихте Министър председателя Кирил Петков в национално предателство за опитите му за решаването на противоречията с Република Северна Македония. 

Вашите позиции бяха в интерес на България или Кремъл?

Отново ДПС -  « Златната акция »  на  прокремълската ДС, има решаващата роля в българската политика, именно с Вашето съзнателно или несъзнателно съдействие, генерал Радев. И днес в момент на безпрецедентна политическа криза, вместо да застанете на страната на младите, свободни, независими българи и безпрекословно да защитите правителството на Промяната, Вие се включвате в хора на партиите на статуквото и обвинявате “Продължаваме промяната” в купуване на политици, депутати и продаване на национални интереси. Напълно “случайно”, точно в този момент, другото про московско тамагочи, Вашият колега и приятел генерал Янев регистрира националистическа партия и се стяга за избори. 

В момента всички ретроградни сили и резиденти са включени в активни мероприятия за сваляне и дискредитиране на коалицията на промяната, на демокрацията, на проевропейските политики. И все по често се чуват призиви за излизане на България от ЕС и НАТО. И Вие вдигате отново юмрук и заставате на страната на прокремълското статукво.

Само че този път няма да Ви позволим да го направите! Руският учебник на Държавна сигурност от школата в Симеоново, по който са учили Вашите ментори и по който управляват доскорошните политически елити, е от преди 30 години, а светът се е променил много от тогава. Шантажът и манипулациите с обвинения за продажба на националните интереси в МАКЕДОНИЯЯЯ и заплахата за етническия мир в България и политически хаос няма да ни уплашат! 

Мен не ме е страх! 

Искам да живея в демократична, независима и свободна България - част от Европа и моите европейски ценности да бъдат защитени. Не желая да допусна България да бъде заложница на руските геополитически интереси заради корумпирани политици и военни, подчинени на Москва. Ще изляза да подкрепя правителството на “Продължаваме промяната”, защото въпреки тяхната неопитност и допуснатите грешки, сред тях виждам хора с чисти сърца и ръце, с желание за истинска промяна в България и за откъсване от отровния проруски олигархичен модел на управление, в чието олицетворение се превръщате!

Призовавам Ви да обедините българската нация и защитите  нейните демократични европейски ценности. Бъдещето на България е в Европа, а не в Евразия и Вие сте човекът, който е избран от българския народ да гарантира това.

21.06.2022г.
Станка Желева Желева

 

до генерал Р. Радев Президент на Република България Отворено писмо 
 Генерал Радев, 
 пиша Ви това открито писмо,...

Публикувахте от Stanka Jeleva в Вторник, 21 юни 2022 г.