Ако правителството отстъпи от официалната българска позиция за Република Северна Македония, ВМРО ще инициира национален референдум по темата. Това обяви евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки.

По думите му евентуална промяна би взривила българското общество и ще доведе до протести в цялата страна: "Призоваваме и президента, и министрите, и парламентарно представените политически партии да се държат отговорно по темата Македония и да не отстъпват от тази българска позиция.

Ако има и най-малък намек за отстъпление, тогава ние бихме поставили въпроса за свикване на национален референдум по тази тема".

От ВМРО призоваха всички български граждани, които подкрепят тяхната позиция, да дойдат на 10 януари пред президентството по време на Консултативния съвет по национална сигурност, който ще бъде свикан от държавния глава Румен Радев.

С помен в храма "Света София" и поднасяне на цветя и венци пред Паметника на незнайния воин от патриотичната формация отбелязаха годишнина от политическите репресии в Титова Югославия през 1945 г., когато  хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда. Тъй като репресиите започват на 7 януари - празникът Рождество Христово (Коледа) по стар стил, те остават в историята като Кървавата Коледа или Кървавият Божик.