След днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Народните избраници, които българите изпратиха в парламента, така и не успяха да свършат най-важната си задача - да сформират правителство. Предстои назначаване на нов служебен кабинет. Обобщаваме какво свърши и какво не свърши парламентът.

„Трудно” – това със сигурност е думата на 48-ото Народно събрание. Трудно заработи. Народните избраници постигнаха невъзможното - разтеглиха времето, за да могат да си изберат председател. По правило председателят на Народното събрание се избира в първия ден, та се наложи да спрат часовника. Първата им работна сряда продължи до петък.

„Колеги, ако четири дена аз трябва да седя тук и да наблюдавам това, което вие предлагате – чудя се. За една година дойдохте, откъде дойдохте с толкоз омраза”, каза председателят на парламента Вежди Рашидов по време на обсъждането за неговата кандидатура. „Вие хубаво се усмихвате, защото си седите, ама питате ли ме мене”, допълни той. В крайна сметка именно Рашидов бе избран за председател на парламента.

Трудно се разпределиха комисиите между различните партии. Първият внесен законопроект беше за връщането на хартиената бюлетина. Машините за гласуване ще продължат да се ползват, но всъщност просто ще изпълняват функциите на принтери, съобщава Нова телевизия. 

Трудното съществуване на този парламент наложи формирането на различни тематични коалиции - коалиция „Хартиена бюлетина”, коалиция „Евро”, коалиция „Оръжия за Украйна”. След месеци отлагане, и България реши да изпрати оръжие в Украйна.

Според Джейхан Ибрямов от ДПС – „за нас това е издържано политическо и държавническо решение”.

Бившият външен министър Даниел Митов от ГЕРБ заяви: „Какво можем и не можем - ще се прави в синхрон с изпълнителната власт и анализа на МО”.

„Евроатлантическата сбирщита се опитва да въвлече страната в конфликта”, смята Ангел Георгиев от „Възраждане”.

От БСП Кристиан Вигенин определи като цинично поведението на колегите си. „Днес се ражда коалиция на войната”.

Христо Иванов от ДБ  смята, че е безотговорно да се говори, че страната ни ще бъде вкарана във война.

БВ Александър Николов БВ: Доскоро бяхте министър в кабинет който имаше рекорден износ на оръжие. И вие тръвдите че сте партия на мира ето това е непоследоватилност.

Коалицията Украйна роди и първият и единствен независим депутат. БСП наказа Явор Божанков за инакомисие и го изключи от парламентарната си група. Той си татуира черна овца.

Коалицията, която по правило трябва да се формира в едно народно събрание, така и не се случи. Седемте партии в парламента не формираха управленска коалиция. А премиер се търсеше и сред холивудските звезди и сред футболните

Още нещо не успя да свърши 48-ят НС – не прие бюджет за годината, но за това вината не е само тяхна. Служебният кабинет отказа да внася нов бюджет, притеснен, че партиите ще раздуят разходите без да мислят има ли приходи за тях.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук