В следващите 4-5 месеца Европейската Комисия се надява да види реалните резултати от предприетите в сектора на правосъдието и вътрешния ред реформи. Джонатан Фол – директор на Дирекция “Правосъдие, свобода и сигурност” на ЕК, който е на работно посещение в България, уточни, че под резултати в Брюксел разбират осъдителни присъди. “Няма перфектни закони и структури, резултатите са онова, което показва дали нещата се променят”, каза Джонатан Фол.
Неговата визита е по покана на МВР и има за цел да подготви предстоящото посещение на еврокомисаря Жак Баро в България през януари следващата година.
Министър Михаил Миков запозна гостите с постигнатото в МВР за последните шест месеца като акцентира върху изграждането на капацитета на полицейското разследване, вътрешната сигурност и изпълнението на критериите по Шенген. Специално място в разговорите беше отделено на взаимодействието с прокуратурата, съда, Висшия съдебен съвет и ДАНС.
Джонатан Фол прояви интерес към законовия ред за използването на специални разузнавателни средства и промените в НПК.
“Убедени сме, че сегашният правителствен екип на България е напълно отдаден на работата за отстраняване на проблемите, посочени в последния доклад на ЕК” – каза гФол и изрази надежда, че тази смущаваща и за Брюксел, и за София ситуация на специален механизъм за наблюдение скоро ще бъде преодоляна. “Ние се отнасяме положително към механизма за верификацията и партньорство, това е полезно преди всичко за България и нейните граждани", каза в отговор министър Михаил Миков.  /БЛИЦ