Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония. Това каза вицепремиерът  и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония.

„Българските национални интереси в Северна Македония са обект на обществен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал включително в декларацията на Народното събрание.

Тази декларация е пример за приемственост във времето и на междупартиен консенсус, с който малко държави могат да се похвалят.

Те ни дадоха и необходимата политическа тежест. България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие.

От признаването на независимостта през 1992 г., подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато България постави високо в дневния ред на ЕС разширяването до помощта ни за справяне с COVID-19“, коментира още вицепремиерът. 

Тя изтъкна, че докато страната ни не получи правната рамка, както и от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция.

„Тази българска позиция е известна от поне година и половина. Не е само декларацията в парламента? При първото заседание на междуправителствената комисия за изпълнение на договора ясно се поеха ангажименти от двете правителства за ускоряване на изпълнение на ангажиментите по договора.

Не само, че това не се случи, но почти за година беше блокирано едностранно изпълнението на чл. 8 от този договор“, допълни още министърът. 

„Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи. Тази неделя организирано от кмета на Скопие, не от някоя НПО или група граждани, се честваше 40 години от смъртта на Тито.

Докато голяма част от другите бивши Югославски републики почитат множеството жертви на режима на Тито, в Скопие неговото наследство се възвеличава“, каза още Захариева. 

Според нея се създава медийна истерия срещу България и българите. „Като цяло не се търси общото, а разделението.

Ето поради тези практики и договорът от 2017 г. всъщност не се прилага, за което България последователно е алармирала“, коментира още Екатерина Захариева. По думите й българската позиция се представя манипулативно и изкривено.