Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Сред основните теми на разговора е бил въпросът за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Вашингтон ще продължи да подпомага страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата, съобщава Нова телевизия. 

“Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни“, коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата.

"Пое ангажимент Майк Помпео да работим наистина за това да падне прословутият процент на откази под три процента като, разбира се, и ние се стараем и нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи.", каза Захариева.

Всяка година процентът на откази намалява, но за съжаление, все още сме много далеч от задължителните под три процента. В момента броят на откази надхвърля 14%. Близо 400 хиляди са сънародниците ни, които в момента живеят в САЩ според официалните данни. 

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя. „Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско Председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос“, каза министър Захариева пред журналистите.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, посочи министърът.

Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп се подготвя за началото на 2019 г. Това стана ясно след разговора на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

По визитата вече се работи, разбрахме се, че това може да се случи в първите три месеца на следващата година, потвърди Захариева на излизане от Държавния департамент.