През март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции. Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите на издаване на такова гражданство за целия период в срок от 6 месеца. През февруари, а и след това, сме сезирали Прокуратурата да провери всеки един от случаите за издадени такива гражданства на база инвестиции. Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест. Към настоящия момент нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите от тази проверка: нито на ДАНС, нито на Прокуратурата. Това заяви на брифинг лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ.

"Проверката на „златните паспорти“ ще развенчае лъжите на олигархичния кръг „Капитал“ за мое „участие“ в подобни схеми и ще освети истинските участници в злоупотребите", категоричен бе депутатът от ДПС Делян Пеевски, след като през март Народното събрание окончателно  премахна  възможността чужденци да получават българско гражданство срещу инвестиции. 

Лидерът на ДПС Карадайъ продължи с изказването си: „Нещо повече – ние бяхме сезирали Прокуратурата и за извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Бойко Рашков, по време на изборите миналата година.

Като отговор не получихме проверка, а една статистика, която е изнесена в медиите. Има и ред други случаи, в които виждаме как Прокуратурата не извършва проверки на един кръг хора в България. Още един пример – Конституционният съд се произнесе за гражданството на Кирил Петков и беше категоричен, че е нарушител на Конституцията и е декларирал неверни данни.

Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. В един момент привидно в публичното пространство атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложения за промени в Конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече у нас буди подозрението и съмнението за симбиоза. Ползват за параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от другата страна Прокуратурата ги прикрива.

Симбиозата е с кръга „Капитал“, а не с прокситата на кръга „Капитал“. Прокситата на кръга „Капитал“ ги виждаме и те са примерите за тази симбиоза“, добави той.

Хамид Хамид от своя страна попита: "Какво стана със схемата за „златните паспорти“? От кого се прикрива, кои са участниците в тази схема? Само напомням, че имаше съмнения, че едно от лицата – Стамен Янев е издавало сертификати за инвестиции и с един и същ сертификат са се ползвали над 100 лица, например китайски граждани".

"Кой кого прикрива? Ще настояваме за тези отговори – кой на кого е предоставял гражданство, пребиваване. И дали това лице не е същото, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания. Ще търсим тези отговори", категоричен бе Хамид.

Йордан Цонев коментира законопроекта за забрана за износа на петролни продукти, преработени в рафинерията „Лукойл“. Вчера енергийната комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока държава – така наричам аз кръга „Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго, което ще влезе от 5 декември на ЕК, не обхваща това.
Затова вчера говорихме за мимикрията на този кръг под маската на защита на евроатлантическите ценности, каза Цонев.

Виждахме разминаване между думи и дела на тези хора. От една страна медиите им и самите им говорители храбро защитаваха геополитическия избор на България. От друга страна техните проксита добре защитаваха руските интереси и не само тях, допълни той.

Геополитическият избор на България изисква България да бъде ясен, предвидим и много твърд съюзник в съюзите, в които членува. Това означава, че трябва да се движим по дневния ред на нашите партньори от НАТО и ЕС. А дневният ред е ограничаване на възможностите за печалба от руските петролни продукти, с които най-вероятно се финансира войната в Украйна, каза още Цонев. И обобщи: "Всяка седмица ще ви напомняме за това. Нашата битка ще бъде много ясна, много открита и безкомпромисна.".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук