"Консултациите са конституционна процедура, а не политическа инициатива на президента. Когато се следва една такава процедура би трябвало да има добра съгласуваност между участниците в нея".

Този коментар направи пред БНР доц. Росен Карадимов във връзка с приключилите консултации при Румен Радев, без в тях да участват "Продължаваме промяната" и БСП.

Той изказа мнение, че "Продължаваме промяната" нямаше да е това, което е, ако не е бил президентът Радев, ако не е бил включил служебните министри Кирил Петков и Асен Василев на ключови места и не им е бил дал трибуна.

По думите на анализатора напрежението между институциите, намиращи се на адреси "Дондуков" 1 и 2, е много голямо, но е опасно, ако се говори за война между тях:

"На моменти това напрежение граничи с подминаване на основни конституционни принципи и от двете страни, не само от едната. Големият въпрос, който тепърва ще ескалира, е как се олицетворява желанието за промяна.

Защото президентската институция и едни лица, които бяха на една и съща позиция по отношение на промяната, сега са като че ли от двете страни на барикадата.

Хората сега ще трябва да се ориентират коя от двете страни на барикадата олицетворява промяната. И дали с този тип напрежение не проиграваме заряда, който тръгна да променя Българи преди 7-8 месеца". 

Росен Карадимов определи като голям проблем на правителството, което вече е в оставка, това, че коалиционното споразумение не е било между четирите партии, както и това, че не е била оформена бързо управленска програма:

"Третата грешка беше, че промяната не беше облечена в законодателна програма". 

Той прогнозира по-скоро предсрочни избори, отколкото устойчиво управление в този парламент.