АЕЦ Белене е типичен пример за подценяване на нормативните документи на комисията. Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV.

"Нашите управляващи не четат европейските документи. Има регламент и договор, в който са разписани изискванията към всеки ядрен проект и какво значи нотификация. Казано е че всяка промяна в проекта подлежи на нотификация. Имате ли идея какво чудо е нотификацията на ядрен проект?! Регламент 2587 казва кога е нужна нотификация. Ние ще имаме нов собственик. Нямаме техническа оферта", добави той.

"Трябва да докажем защо Белене а не нова ТЕЦ например. Това спестява от свръхразходи в системата. "За нас АЕЦ Белене няма, той вече е спрян 2014 г." - така е написано. Вероятно много от документите ще са същите като например, предполагам, площадката, лиценза. Трябва обаче да представим структура на проектната компания. Сега никой не знае. Доставчик на оборудване е продавачът на оборудване, но той не е инвеститор. Всички експертизи как да се построи го дават главния архитет и главния проектант, но те не са инвеститори", заяви експертът.

Относно това, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, Хиновски коментира: "Това безспорно е полезно за България и едва ли ще има газов експерт, който да се противи на това. Той носи геополотически ползи. България става кръстовище на газови потоци. Дано дойде газ и от Черно море. Въпросът е как ще се реализира проектът. Сега имаме бюджет 1,8 млрд. долара, а нямаме яснота от кого ще се прави това. Газпром ли ще участва или ще има стратегически инвеститор? Да не стане като с първия договор на Газпром? Следете договора за транзит. Да не стане от 1,8 млрд. долара да стигнат до 3,8, както стана при "Южен поток". Тогава се реши да се спре проектът, защото е неконтролируем таван на инвестиции".

Експертът заключи обаче, че, ако няма злоупотреби, със сигурност България ще извлече ползи от трасето на "Турски поток".