ГЕРБ се радват на новината за решението на "Газпром" "Турски поток" да мине през България. "Това за България е топ приоритет. Точно това е желанието на министъра на енергетиката и на колегите от „Булгартрансгаз“ - да се промени енергийната стратегия и това да залегне като приоритет", коментира в кулоарите депутатът от управляващата партия Александър Ненков.

Според него България е направила огромни усилия и дипломатически совалки, благодарение на които европейските държави са подкрепили създаването на газов хъб "Балкан".

"Такъв проект, като газов хъб, без да имаш реални доставки и количества газ, поне от два-три източника, няма как да говорим за хъб изобщо", смята Ненков. Той припомни, че България има договор до 2030 година с руската страна за доставка и транзит, което според него запазва нашата транзитна роля.

Ненков подчерта още, че страната ни има добра инфраструктура, но предстоят още инвестиции. "Правителството работи точно в тази посока – да запазим, а и да надградим своята транзитна роля", допълни Ненков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!