Не мисля, че можем да говорим за хаос, но има сериозни пропуски в системата на КОС. Това са човешки грешки - някой не си е свършил работата, това заяви пред Нова телевизия експертът по сигурността и депутатът от ГЕРБ Мануил Манев.

Ето какво коментира още той:

Глобалният проблем от години насам е, че има пробив при хората с психични проблеми. Проследяването на психичното здраве на хората е много сериозен. Нарушена е цялата система за издаването на документи за притежаване на оръжие на хора с психични проблеми. Психично болни хора притежават оръжие у нас

Другият проблем е режимът за съхранение на оръжието. Личното късо оръжие у нас не е много, но ловното е в доста голямо количество. Не мога да посоча точна бройка, но е факт, че броят на ловците у нас е по-голям от броя на полицаите и военните, взети заедно.  

Много години хората, които притежаваха оръжие, бяха богопомазани. И така не се възпитаваше култура към оръжието. Ако няма респект, е прекалено голяма самоувереност да боравиш с оръжие. При първия допир с пушка всеки се страхува. Нужно е по-сериозно обучение за хората, които смятат да боравят с оръжие. 

Ако оръжието при случая  в пазарджишкото село Виноградец е "Глок", няма проблем малко дете да възпроизведе изстрел. Но по-страшният случай е на 11-годишното момче от Стрелча, което е планирало самоубийството, отключило касата на баща си, сглобило пушката и се застреляло.