"Коалицията успя да направи прескачане на първия разпад по пътя си, тъй като пред нея има две кризи, които са външнополитически, но се отразяват вътрешнополитически - Украйна и казусът със Северна Македония", коментира политологът от "Галъп" Светлин Тачев в студиото на "Денят ON AIR".

Тачев призна, че компромисът между историческите антагонисти "Демократична България" и БСП за военнотехническата помощ за Украйна може и да е спасил коалицията, но според него това ще се отрази негативно на електоралните нагласи спрямо тях.

"Ако има проблем, то той не е в това конкретно решение. По-големият проблем е какво правят през останалото време. Не може цял ден да се карат за 2 места в 2 парламентарни комисии. Това е загуба на време в момент, в който бушуват няколко кризи накуп", смята PR експертът Любомир Аламанов.

Той отбеляза, че хората не са свикнали на такава комуникация между коалиционните партньори. По думите му от комуникационна гледна точка няма задкулисие, защото коалиционните партньори всичко си казват.

Един от белезите в това управление е и липсата на диалог вътре в коалицията. Вътре в нея те си създават собствени малки кризи, които непрекъснато поставят под изпитание стабилността на кабинета, допълни Тачев.

"Най-вероятно никой не иска избори, защото е толкова сложна ситуацията, че кой би искал да управлява, ако наистина войната чука на нашите порти? Какво ще се случи, ако до 2 седмици се случат прогнозите и Русия наистина нахлуе в Молдова", попита PR експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В момента за никоя от парламентарно представените партии, освен "Възраждане", не е изгодно да има предсрочни парламентарни избори, не се знае как гражданите биха отговорили електорално. Но има голям проблем в това правителство: вместо да се занимават с всички кризи, те водят вътрешни битки, които са безсмислени", посочи Тачев.

Според политолога в студиото, ако управляващите се опитат и успеят да прекарат страната през кризите през следващите месеци, биха имали по-дългосрочна възможност да управляват.