Служебният премиер Димитър Главчев отказа да поеме поста за втори път, а броени минути по-късно бе назначена Горица Грънчарева-Кожарева.

Според политическите експерти обаче е имало предварителна договорка за промяната в петък.

"Не е много ясна тази история. Един човек, който в един момент твърди, че може да поеме поста и 15 минути по-късно вече е сменен и радостно се е оттеглил. Има някакви неща, които се случват зад кулисите. В тежките мигове в политиката трябва да се постигат договорености", заяви пиар експертът Диана Дамянова. "Дори и най-новите сили искат да си сложат свой човек, тя обаче трябва да прояви независимост", смята тя.

"По думите на президента, той отново е оставен пред свършен факт и без избор, защото след отказа на Главчев, Грънчарева-Кожарева е била единственият кандидат, който е останал съгласен. Аз, разбира се, си мисля, че Главчев се е отказал, защото е разбрал, че президента ще назначи г-жа Кожарева. И го е научил от нея самата", обясни политологът Стойчо Стойчев. 

"Дали това ще доведе до спад в напрежението в политиката - зависи от министрите. Не мисля, че ще има големи промени в кабинета. Най-голямата въпросителна е дали ще се реши най-голямата болка на ПП-ДБ - Калин Стоянов. Областните управители също са гореща тема", допълни той

"Аз обичайно наблюдавам, следя кой, какво прави и задавам въпроси. Изборът на лица, които ще застанат на отговорните постове, ще покаже в каква посока, ще се движи политиката на този служебен кабинет. Според мен след изборите ще е по-спокойно", посочи и авторът на подкаст и предприемач Георги Ненов.