Три варианта за кабинет стоят на масата след изборите. Това заяви в ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Тя поздрави и всички български медалисти от Олимпиадата в Париж: "Накараха ни да се чувстваме горди.

Лично съм разписала указите за българското гражданство на голяма част от тези хора и се чувствам допринесла за щастието на цяла България". 

"Да поздравим и всички прозорливи хора и целите екипи, които се занимават с тях", добави тя.

"Не очаквам напрежението да спадне с избора на Горица Грънчарова - Кожарева. Надявам се обаче това ново предложение да успокои поне малко терена. Всяка политическа партия обаче ще се опита да извлече своя дивидент", прогнозира тя. 

"Решението на президента е на база на порочното зачатие на поправките в Конституцията.

Всеки ден сме свидетели заради тези поправки на унищожаване на парламентаризма в България. Тези поправки отвориха кутията на Пандора.

Вече станаха възможни преврати, заговори, сваляне на председателят на Народното събрание (НС). Всичко става като по пожарна команда", смята вицето на Радев. 

"Ще има обвинения, че следващият служебен кабинет е за политическа употреба. Този служебен кабинет не е на Радев, време е да се свалят всички маски.

Поправките, направени в Конституцията относно служебния кабинет, бяха направени срещу един човек и това е Румен Радев. Това беше съглашението в сглобката. Така се блокира изпълнителната власт с всички промени, които те направиха", категорична бе тя.

"Консултациите при президента не са фактор, не се казват кой знае какви неща, след като камерите излязат. Може би те са една идея по-искрени.

Обнадеждена съм от разговорите за третия мандат обаче. Много малко са различията между водещите политически партии на страната относно това, което трябва да се направи следващите месеци", каза Йотова. 

По думите й е странно, че въпреки това нямаме редовно правителство. Според нея е странно поведението на политиците, които сякаш се стремят по-скоро да няма управление

"Дайте да видим какви са реалните варианти и възможности след тези избори. Не виждам повече от три варианта - или да има правителство на малцинството с определена програма, която да носи съгласието на мнозинство в НС, без да се влиза в реално коалиция за един определен период от време.

Вторият вариант са разписаните коалиции, може би дори и в по-крайни варианти.

Другият вариант, който беше сложен на дневен ред по време на консултациите - да се направи правителство с технически, технократски и експертен характер. Италия представи преди години тази практика", направи паралел вицето на Радев. 

По думите й има различни варианти, по които може да се говори и да се действа. 

Според нея обаче има голям дефицит - партиите се страхуват предварително да кажат на избирателите си с кого биха управлявали.

"Отдавна мисля, че няма нищо лошо кой е претендентът на различните политически формации за премиер още преди изборите. Иначе някоя партия печели изборите и се започва един безконечен процес.

Нека хората, които смятат, че могат да управляват България, да постъпят така - да излязат с имената си, защото страната ни е във всяка възможна криза", предложи Йотова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНСОТИ В БЛИЦ!