В момента има по-голяма вероятност да се състави кабинет. В миналия парламент имаше две сили, които нямаха вариант да съставят мнозинство без да влязат в коалиция. Сега има голяма партия, след това имаме три средни и три малки партии. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред БНТ. 

По думите му е възможно да се състави правителство на ГЕРБ с една средна и една малка партия.

"Не мисля, че малката партия ще е БСП. Коалиция с БСП би изиграла тежка роля в политическото бъдеще", каза още той. 

Той коментира и изказването на Борисов, че премиерският пост, външният министър и министърът на отбраната трябва да са на ГЕРБ. 

"Всяка партия си избира приоритети. ГЕРБ има афинитет към външната политика още от миналия мандат", допълни доц. Стойчев. 

Според социологът Добромир Живков преговорният екип на ГЕРБ е почти същия.

"Това не е лидерско ниво, което във важни ситуации би следвало да се преговаря. Лидерска среща ще има, но по-неприятното е, че ние знаем, че текат паралени разговори на друго ниво. Липсва прозрачност", добави още той.

"В изказването на Борисов се видя поемането на отговорност в момента, в който българското общество показва жълт картон на политическия елит. Борисов каза експертен кабинет, от друга страна национално спасение.

Ако говориш за национално спасение е ясно, че ще бъде широкопартиен кабинет. От друга страна отваряш вратата на БСП, които трябва да заявят, че трябва да се излезе от кризата. Мисля, че ще вървим към идеята за национално спасение.

ГЕРБ дори да не състави официална коалиция това ще бъде добре за страната, защото ще имаме стабилност", посочи Живков. 

По думите му ако бъдещ проект на президента Радев влезе в парламента - "ще бъде следващото голямо разочарование". 

Страхил Делийски коментира, че в 50-ия парламент имаме малка, по-малки и миниатюрни партии. 

"Това ни помага да разберем, че няма да се състави кабинет с голямо обществено доверие. Когато имаш около 60 депутата трябва да си даваш сметка, че ще поделиш властта", каза още той. 

Претенцията на ГЕРБ да бъдат лидираща сила е основателна. Какъвто и да е форматът това ще бъде кабинет на ГЕРБ. Друг фактор - малката вероятност с втори или трети мандат да се случи нещо, отбеляза Страхил Делийски.