Срещата в Евксиноград беше добра за България. Важно е отбележим и самото присъствие на израелския премиер Бенямин Нетаняху, тъй като той по принцип има известни проблеми с ЕС, тоест той не желае да си комуникира с целия ЕС, а само с определени страни от Общността и една от тях е България. Това заяви Мартин Табаков от Института за дясна политика в предаването "Лице в лице" по bTV относно проведената днес среща между България, Гърция Румъния и Сърбия в двореца Евксиноград.

"Израел има проблеми с ЕС по две основни линии. Първо, ЕС продължи да подкрепя ядреното споразумение с Иран дори след оттеглянето на САЩ. И второ, ЕС не подкрепи САЩ при решението й да премести консулството си от Тел Авив в Йерусалим", посочи Такабок.

Според него днешната среща е шанс отношенията между Израел и ЕС да се развият в една друга посока – в тази на сътрудничеството.

"По принцип тази среща е нормално да породи някакви възражения в Техеран, но такива едва ли ще има, понеже домакин е именно България. Смятам, че ако беше в някоя друга страна, от Техеран щяха да имат възражения", коментира още той.

"Оттеглянето на Ангела Меркер от политиката е ценностна промяна, защото тя извърши редица грешки. Затова нейното отстъпваше е резонно. Като една от най-големите фигури в Европа тя не формира процеси, а ходи след тях. Нямаше никаква идея какво да прави с бежанците. В крайна смета тя отказа да артикулира един относително нормален консерватизъм, затова сега жъне национализъм'', завърши Табаков.

Според международния анализатор Димитър Гърдев България трябва да гледа много сериозно на днешната среща във Варна, тъй като всички участници в нея може да извлекат дивиденти.

"ЕС отсъства от кризата в Близкия Изток, от кризата в Сирия. Въпреки това Ангела Меркел можем да я видим като един от възможните председатели на ЕК", каза още Гърдев.

"Европейската политика се прави чрез демократичния избор на гражданите. Предстоят нови вектори на европейската политика и нови партии. Това е сериозен проблем пред сегашните партии, тъй като тяхното статукво е застрашено. Ако искат да оцелеят, те ще трябва да се променят като идеи", добави международният експерт.