Мога да направя 2 коментара, единият овален, другият - остър. Овалният е, че по нито една тема нямаме реален дебат – включително пътищата, включително прокуратурата, включително арестът на Борисов. Това заяви политическият психолог Антоанета Христова в ефира на bTV по повод политическата обстановка у нас.

Няма експертен дебат, а само политическо говорене. Не мога да си обясня логиката и взаимовръзките. Мога да допускам различни конспирации, допълни тя и продължи:

"Острият ми коментар е, че на практика имаш един политически живот, държава, където са навлезли едни хора, които се държат като хуни, нещата се изрязват и не знам на края какво ще остане", уточни тя.

От своя страна Петър Чолаков изрази мнение, че преди Великден се е заформила голяма драма и вероятно има борба за власт вътре в коалицията.

Проф. Христова пък уточни, че се наблюдава промяна. "Разделителната линия, че онази мантра, че нещата трябва да са обвързани, че коалицията трябва да звучи единно, вече са нарушени. Но какво значи това? Битката става още по-груба. Реално те се готвят за избори, влизат в предизборна кампания и са в предизборна кампания. В едно предаване вече върви политическа реклама", каза тя.

Според Чолаков в момента имаме дебат в затворническата дилема. "Дали да продължиш да играеш с другарчетата си, или дали ако ги предадеш, няма да спечелиш повече. ИТН от първо място на по предходните избори, сега тенденциите са да са на 5-о. Значи нещо трябва да променят. За тях може би има такова изкушение“, заяви Чолаков.

Експертите коментираха и сагата с избора на нов гуверньор на БНБ.

"Струва ми се, че е имало договореност между Кирил Петков и ИТН, която според мен е била нарушена, иначе не мога да си обясня липсата на консенсус", заяви проф. Христова. Според Чолаков кандидатурата на Каримански най-вероятно няма да бъде подкрепена. 

"Репутацията на Каримански бе много нарушена в последните дни. Ако ГЕРБ и ДПС го подкрепят, най-вероятно ще си наредят. Върви се към друг сценарий, смята той.

Проф. Христова разкритикува още повече "Продължаваме промяната". "Те функционират изцяло като популистка партия. Като по учебник. Спокойно съществуваха върху чужда регистрация. Ако искат да вървят към нови избори, ще трябва да се регистрират, защото иначе звучи безкрайно несериозно. С това доказват още веднъж, че не познават държавата и народопсихологията, че политическото може да бъде възприето като бизнес начинание и те са бизнес начинание", каза още тя и допълни, че е допусната грешка и с ареста на Борисов. 

"Популистките партии идват с реваншистки настроения, за да ги реализират, те газят закона. Концентрират власт в ръцете си, нарушават правата на гражданите. Световните медии сочат повишаване на нивата на корупция у нас", заяви тя.