Коалицията ще оцелее, защото залогът за това да има управление е много по-важен от залога на всяка една партия поотделно. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Виктория Василева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По отношение на кандидатурата за управител на БНБ беше прекрачена една граница, след която не бива да накърняваш дори своя опонент. Добрият тон обаче беше нарушен.

Това не е стремеж на ИТН за постове, а за да има баланс. Не трябва да има нито един изненадан политически субект, защото кандидатурата на г-н Каримански стои от предишния мандат“, подчерта тя.

По думите ѝ БНБ е като прожектор, който осветява финансите в държавата.

„Всички гуверньори на БНБ досега са били издигани от политически сили. В нито един момент не е имало задкулистни договорки с опозицията. Не разчитаме на нищо утре. Няма да свърши света с това, ако не бъде избран г-н Каримански.

Нашата червена линия в тази коалиция не е БНБ, а Република Северна Македония. Ако утре той не бъде избран, няма да напускаме коалицията“, обясни Василева.

Във връзка с войната в Украйна и позицията на България Василева заяви, че е хубаво една държава да говори в един глас.

„Крайно време е да спрем, като държава да казваме „да“ и на Изтока и на Запада. В противен случай рискуваме да срутим и последните устои на нашето общество“, предупреди тя.

„Коалициите са сложна конструкция и изисква усилия и диалог. Аз се надявам, че водени от общия интерес, се налага да направим компромиси. Българският народ няма нужда от нови избори. Всяка една партия в коалицията има право извън договорките в коалицията да предлага свои законодателни инициативи, но е добре поне да ги сподели с партньорите си“, подчерта зам.-председателят на парламентарната група на ИТН.