БСП е застигнала ГЕРБ и към момента, в градовете, те са с напълно изравнен електорален потенциал ( 25.5% към 25.8% ). Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5 %. (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени). Това сочат резултатите от проучване, направено от "Медиана".

Изследването обхваща периода след :
- речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София;
- обвиненията към Елена Йончева за пране на пари;
- конгреса на БСП;
- речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент;
- Изследването не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов.
Основни изводи

Към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28 % за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 %.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите.

На този фон, логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители Ф-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50 %.

Към момента, може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици.
 


Това са прогнозни данни.
На базата на предишни изследвания знаем какви отклонения дават селските райони към общата съвкупност на национално ниво. (В селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени). Данните са претеглени по пол, възраст, населено място и етническа принадлежност.