„Днес честваме края на най-разрушителната и опустошителна война в световната история. На 9 май отдаваме почит на всички, тръгнали на битка срещу фашизма, но най-вече на българските антифашисти. 9 май е и денят, който по-късно, благодарение на идеята на Робер Шуман, направи невъзможна нова война в Европа”.

Това каза водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева на среща с жители на общ. Велики Преслав на тема „България в ЕС – вчера, днес и утре”, съобщиха от пресцентъра на партията.  Тя коментира, че днес имаме друга Европа, с други предизвикателства – бежанската криза и тероризма. „България също е изправена пред предизвикателства – огромното социално разделение и липсата на справедливост. Преодоляването на тези проблеми е нашата цел и кауза”, категорична бе Елена Йончева. Водачът на листата на левицата каза още, че след 26-ти май ще започне възстановяването на България и решаването на проблемите на страната ни.   

„На този ден често ни се задава един въпрос – Ден на победата ли е или Ден на Европа? Внушава се, че онзи, който празнува победата не е достатъчно европеец”, каза кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България” Иво Христов. Той добави, че Европа не се ограничава с границите на ЕС и Втората световна война го показва. „Затова на тази дата трябва да празнуваме и двата празника”, категоричен бе Христов.

„На 26-ти ни предстоят избори за ЕП. Те имат два залога – национален и европейски. Националният е да победим ГЕРБ, защото са пуснали корени във властта и се превръщат в партия- държава, която прогони няколко стотин българи в чужбина”, каза още Иво Христов. Той коментира, че е важно всички заедно, с гласа си, да спасим българската демокрация и правото да избираме своите управници. „Ако не го направим сега, наесен няма да има нормални избори”, заяви той. Кандидатът за евродепутат обясни, че вторият залог, европейският, е да изберем достойни хора в ЕП, които да бранят българския национален интерес. „Брюксел е свикнал в България да си има работа с безпроблемни политици. Те са свикнали да казват единствено и само „ДА” на Брюксел, но е време да свикнем да казваме и „НЕ”, когато е необходимо, и БСП го прави. Всеки глас, извън листата на „БСП за България”, е глас за ГЕРБ и подарък за Борисов, защото той с нищо не застрашава едноличната му власт”, заключи Иво Христов.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев подари на Елена Йончева енциклопедия на област Шумен и пожела успех на кандидатите на БСП за България на предстоящите избори.