Господин Моравецки, вие започнахте атака срещу Европа, срещу нейните основни ценности – справедливост, равенство, демокрация. Има само една дума, която да опише това – срам! Пътят към авторитарното управление минава през контрола над съдебната власт. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки по време на дебат в пленарната зала в Страсбург.

Дискусията беше предизвикана от тълкувателното решение на полския Конституционен съд от началото на октомври, с което беше обявено, че някои решения на Европейския съд са намеса в полското правосъдие и нарушават суверенитета на държавата. Конкретното произнасяне на Европейския съд беше свързано с правилата за избор на съдии в Полша. За самия Конституционен съд ЕС има съмнения, че е под политическото влияние на управляващите от „Право и справедливост“. Позицията му предизвика стотици хиляди граждани да излязат на улиците в подкрепа на членството на държавата в ЕС.

Европейската комисия няма да позволи общите ценности да бъдат поставени под риск и ще действа, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в речта си в Страсбург. Тя изброи няколко възможни варианта – да се оспори решението на полския Конституционен съд; да се задейства механизмът за обвързване на европейското финансиране с върховенството на правото или да се активира чл. 7 от Договора за ЕС, който може да доведе до ограничаване на права на Полша като член на ЕС.

Полша е суверенна държава, не може да бъде изнудвана. ЕС не е държава, каза министър-председателят Матеуш Моравецки, който говори в залата в Страсбург и защити решението на Конституционния съд. Той увери, че не става дума за напускане на ЕС.

Европейската комисия може да замрази финансирането за Полша, но Европа не е само източник на средства, заяви още Елена Йончева. ЕС е сътрудничество между държавите, основано на взаимно доверие, напомни тя. Като европейски граждани не можем да мълчим – трябва да видим симптомите, които водят до авторитарно управление. Полша и Унгария отдавна са се насочили натам, а България доскоро вървеше по този път. Трябва да действаме, госпожо председател, и то да действаме сега, поиска Елена Йончева от Урсула фон дер Лайен.

Европейският парламент вече е започнал процедурата за дело срещу ЕК за бездействие, защото все още не е приложила механизма, който предвижда замразяване на финансирането за държави, които нарушават върховенството на правото. Сред инициаторите на делото е Елена Йончева заедно с депутати от Мониторинговата група за демокрация.

Очаквам, че ЕК скоро ще спре финансирането за Полша и това ще е правилното решение, коментира след дебатите Елена Йончева. Тя припомни, че в България сме виждали какво се случва, когато европейски средства се дават на политици, чиято единствена цел е да се окопаят във властта. Матеуш Моравецки, Виктор Орбан, Бойко Борисов – те са много сходни в своите прийоми за управление, каза тя.

Уж в името на националния интерес, те всъщност тласкат страните си към пълна изолация и към разрушаване на принципите на върховенството на закона. С подобни лидери диалог е невъзможен. Единственото решение е нито едно европейско евро да не стига до корумпирани правителства.

Един от европейските депутати, които днес защитиха позицията на полския премиер, беше Никола Бей от „Идентичност и демокрация“. Само преди няколко дни той се срещна с двама зам.-главни прокурори в София, за да изрази подкрепа за главната прокуратура в България, както съобщиха от институцията.

В четвъртък Европейският парламент ще гласува резолюция, в която се призовава за замразяване на финансирането за Полша, както и за продължаване на процедурата по чл. 7 като се поставят конкретни препоръки за съдебна реформа със срокове за изпълнение. Ако това не се случи, би трябвало да се наложат допълнителни санкции. Социалистите в ЕП настояват както Европейската комисия, така и Съветът да не одобряват Плана за възстановяване и устойчивост на Полша.