Елена Йончева не е очаквала да се изправи в битка с лидера на ПЕС Сергей Станишев за водач на листата на БСП за предстоящия евровот.  Това призна самата тя час след като социалистите гласуваха за нея.

След проведения таен вот Йончева получи 95 гласа от Националния съвет, а Станишев – 75.

„Не ми беше леко. Не мисля, че е голямо противопоставяне. Хората, които подкрепиха мен, Станишев и Деница Златева, над 200 номинации получи всеки един от нас. Аз получих 266, а Станишев 230. Аз искам да благодаря на всички, които застанаха зад мен, това е огромна отговорност. Това не е просто битка за Европейския парламент, това не  е битка за тези 17 депутати. Това е битка за България, за всички тези хора, които са проевропейски настроени”, коментира Йончева пред bTV.

Тя не изключи Станишев да е втори в листата на социалистите, защото имал най-много номинации. „Смятам, че ще спечели доверието на националния съвет”, каза още Йончева и добави, че лидерът на ПЕС я е поздравил след избора.  

На коментара на лидера на ПЕС „Не е важно Станишев или Йончева, а дали ще успеем да излезем след този избор обединени”, избраната за водач на евролистата на социалистите бившата журналистка заяви, че БСП са единни, защото е нормално в една партия да има дебат. „Да, ние излизаме обединени, нормално е в една демократична партия да има дебат, той може да е остър, но в случая – той беше с аргументи. Страшно е, когато една партия избира с 98% своя лидер, както е в ГЕРБ. Когато вътре няма битки на идеи, няма реален сблъсък”, посочи депутатът от БСП.

Елена Йончева беше категорична, че сваленият ѝ имунитет – не компрометира листата на БСП за предстоящия евровот. „Аз го свалих веднага, защото нямаше от какво да се притеснявам, готова съм да го сваля пак. Имат да се притесняват тези от ГЕРБ, които изфабрикуваха тези обвинения. Знаете кои са тримата депутати, които подадоха този сигнал в прокуратурата  – Добрев, Тома Биков и г-н Тодоров. Въпросът е не дали аз вярвам в прокуратурата, а хората – под 8% беше на последното изследване. Затова са толкова важни европейските избори, хората вярват, че през Европа може да дойде връщането на достойнството и справедливостта”, заяви Йончева.

Депутатът на БСП заяви, че Лаура Кьовеши се е доказала като борец срещу корупцията и заслужава да поеме поста на европейски главен прокурор. „Който и да стане главен прокурор, аз съм сигурна, че истината за България, свързана с еврофондовете, ще излезе”, допълни Йончева. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ