"Има нужда от промяна в министерството (на вътрешните работи). Хората, свързани с политически конюнктюри са политически назначени или съхранени. Администрацията лесно се обръща. Има хора, които се нагаждат към всяка една власт", това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

"Какво значи нямат ръководство - всяка една държавна структура, когато ръководителят й е в отпуск, се води от лице, посочено от него. Има годишни отпуски, болнични, не мисля, че трябва да се драматизира толкова (фактът, че ръководителите на повечето спецслужби са в отпуск при встъпването в длъжност на служебното правителство на Стефан Янев - б.р.).

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е юрист с висока квалификация, бил е зам.-министър на правосъдието, всичко това би му помогнало да влезе в министерството с летящ старт", добави още Йорданов.

А в коментар за персоналните промени Емануил Йорданов се пошегува така: "Пролет е, калинките летят". Всеки един ръководител би трябвало да е готов да се раздели с поста си.

Познавам Бойко Славчев (административният секретар на МВР), пряко с него не съм работил, не бих могъл да влизам в подробности. В закона за МВР има и текстове, които говорят за пределна възраст за работа в министерството, обясни бившият вътрешен министър.

Йорданов разказа стар случай - "2000-та година инициирах уволнението на директор на национална служба, имаше колажи, заглавия "Некадърният министър уволнява супер професионалиста".

Когато отишъл в Будапеща, във филиала на ФБР и при разговор с тогавашния шеф на ФБР му казал, че на този пост имаме нов човек, отговорът бил: "много хубаво, изпратете го за обмяна на опит".

Запитан кой е разрешил отпуските на шефовете на спецслужби, Йорданов каза: "Ако говорим за шефове на агенции, би трябвало премиерът да ги е пуснал". По всяка вероятност за тях ги е пуснал Бойко Борисов, тъй като служебното правителство е от няколко дни, обясни юристът.

По думите му това е практика, която съществува от години. Не е нещо ново. Покойният вътрешен министър Георги Петканов, който го наследил на поста при среща му казал: "мислех, че в това министерство (МВР) работят силни и здрави мъже.Разболяха се масово като встъпих в длъжност".

Бях министър, когато се организираха изборите през 2001 г. Във всеки район имахме връзка с хората, които купуват гласове. Не е задължително полицаи да участват в тези процеси.

Като съвет към Бойко Рашков Йорданов му пожела да има повече чувство за хумор, за да издържи натиска, на който ще се окаже.