Частният бизнес увеличи работната заплата с 11 процента, от юли месец, ние увеличихме пенсиите с 3,5 процента - от тук натам трябва да увеличим средствата на пенсионерите с 5,7 процента. Трябва да се обсъди с министерството на финансите дали ще може от 1 април 2019 да се случи това- много зависи от бюджета, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, министърът на икономиката Емил Караниколов.

Ако трябва да съм честен от 2012 година не са пипани средствата в публичния сектор. От 400 000 души, само 120 са администрация. Трябва механизма да е - възнаграждаването да върви по-бързо от покачването на цените и работим за това.  Държавата трябва да се погрижи за социално уязвимите хора. Нарастват цените в световния пазар, няма как да го спрем и при нас, но не можем и да кажем, че при всичко цените са нагоре , каза още той.

Ако обществото иска диференцирана ставка, ние ще се слушаме в тях, но преди това трябва да се види как ще се отрази на бюджета.  Цените се определят от търсенето и предлагането. Аз също преговарям с хранителните вериги, но с тях става въпрос за друго- българските стоки да се изнасят в Европа. Изключително важен е този въпрос, категоричен беше министърът на икономиката.

Притеснява ме, че вотът на недоверие ще бъде по тема, която е само предложение, но в крайна сметка те имат право да внесат по всички теми.  Правителството е стабилно, разбирам вот да се иска ако има прието предложение, но то все още се обсъжда , каза Емил Караниколов.