Становището на евродепутатите ще стане ясно утре, каза пред БНР евродепутатът Емил Радев по повод днешното изслушване на кандидата на България за еврокомисар Мария Габриел.
След днешното изслушване, което ще продължи между 16 и 19 часа българско време, от там нататък утре ще се произнесат координаторите в двете основни комисии и след това те ще направят своите предложения за гласуване вътре в пленарна зала. Трябва да събере над две трети (на практика) одобрение нашият кандидат за комисар, но аз смятам, че от това, което ние чухме и от подготвителните срещи, от въпросите, които бяха зададени специално в групата на ЕНП, се видя, че много добре се владее материята, много добре се познават проблемите, заяви Радев. Изслушването на Мария Габриел ще се излъчва пряко от сателитната телевизия на ЕС и може да бъде следено също и на интернет страницата на Европарламента. Емил Радев коментира и започналите преговори за Брекзит.

Според него е малка вероятността той да не се случи, въпреки несигурността след изборите в Обединеното кралство. От тук нататък, разбира се, почнаха с два много важни въпроса. Първо, гарантиране правата на европейските граждани, които живеят, работят и се участ във Великобритания. Респективно и на гражданите на Великобритания, които живеят в държавите-членки на ЕС, а също така и с финансовия въпрос – какво трябва да плати Великобритания на европейския бюджет до излизането си? От тук нататък се надявам преговорите да вървят малко по-интензивно, защото тази несигурност влияе както върху икономиките на ЕС и Великобритания, така и върху всички онези милиони хора, които живеят във Великобритания, а също така влияе и върху гражданите на Великобритания, които остават в ЕС, посочи евродепутатът.