Европейският главен прокурор ще има много правомощия, той ще бъде връзката между европейските институции и новата европейска прокуратура. Ще следи както бюджета, така и злоупотребата с евросредства, с ДДС, а в бъдеще се надяваме да ѝ възложим и други функции, като например борбата срещу тероризма. Това разкри в студиото на сутрешния блок на БНТ евродепутатът Емил Радев във връзка с гласуването за първия главен прокурор на ЕС.

,,Тук не говорим кой от кандидатите е подходящ за България. И трите кандидатури имат качествата, защото имат огромен опит в правораздаването. Това ще е първия европейски главен прокурор и той трябва да убеди европейските граждани, че това е начинът за борбата срещу трансграничната престъпност. Измамите с ДДС и евросредства са транснационални, вследствие на което европейският бюджет губи милиарди всяка година от такива измами'', коментира още Радев.

,,Новият европейски прокурор трябва да успее да наложи прокуратурата като органа, който ще придобие доверието на гражданите, на Европарламента, на Съвета и на Комисията'', добави евродепутатът и увери, че е било направено всичко възможно решението да не бъде взето на тъмно.

,,Имаме решение, оттук нататък ще се водят разговори между Съвета и Европейския парламент'', каза той.

,,Централния въпрос е въпросът за суверенитета, защото той се отстъпва на наднационален орган. Главният прокурор трябва да осигури постъпленията в бюджета на ЕС, както и неприкосновеност на активите на ЕС. Важно е да се осъзнае как се изразходват средства по еврофондовете. Основният кръг въпроси са масовите нарушения на данъчното законодателство, преди всичко на страни от Западна Европа'', включи се по темата и другият евродепутат в студиото Георги Пирински.

По думите му главната цел на първия европейски главен прокурор е да убеди, че това ще бъде една безпристрастна служба.