Победата е голяма, защото с огромно мнозинство беше приета тази резолюция - 514 гласа "за". Това означава, че имаме пълната подкрепа на ЕП, имаме и подкрепата на Комисията. Проблемът е в Съвета и по-точно в няколко държави членки, които благодарение на вътрешнополичитески игри държат България и Румъния далеч от Шенген. Това заяви в предаването "Плюс-минус" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев относно влизането на страната ни в Шенген след доклада от Европейския парламент.

"Ставаме заложници на вътрешнополитически игри в някои държави-членки. Провеждаме редица политики, говорим с нашите партньори, упражняваме натиск. Мисля, че следващата година ще имаме пробив. Дано да станем пълноправен член на шенгенското пространство, защото всичко друго би било дискриминация към България", смята евродепутатът. 

Доживяхме! От Брюксел дойде дълго чаканата добра вест за влизането на България в Шенген

"В лицето на Европейската народна партия срещнахме разбиране. Тя подкрепи този доклад, нищо, че докладчик там е президентът на ПЕС. България се доказа, че пази най-добре външната европейска граница. Шенген може да съществува само, ако външните й граници се охраняват много добре. Ние сме за пример в това отношение", добави Радев. 

"Когато трябва да се защитават интересите на България, работим заедно с г-н Станишев. Това мисля, че е правилният път - да имаме общо становище, когато е заложена съдбата на България", каза евродепутатът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!