След знаковите избори във Франция плановете на популистите и националистите да разцепят Европа отново не успяха и за втори път тази година претърпяха провал, каза във Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

По думите му е много важно Европа да запази своята цялост и единност, тъй като при настоящите проблеми само общи политики могат да предпазят гражданите.

"В момента е на ход промяна на законодателството на ЕС по отношение мигрантите и убежищата и предложихме обща българска позиция, допълни Радев. По думите му целта е, когато бъдат приети хора, които имат право на убежище и те искат да отидат в друга страна, да не бъдат задължително връщани в държавата, през която са влезли в ЕС. България е на пътя между Ирак, Сирия, Турция и Запада Европа, ние отделяме много средства и ресурси, за да пазим външната европейска граница, така че е несправедливо да поемаме и огромния поток хора, които влизат от тук и имат право на убежище", смята Радев.

По думите му представената българска позиция казва още, че за нелегалните мигранти, които не бягат от война, трябва да има максимално бързо реадмисия. Радев уточни, че за приемането на българското предложение се търси подкрепата и на евродепутати от други страни. Във Варна днес Емил Радев бе гост на откриването на фотоизложба на младежи от Първа езикова гимназия в града. Експозицията е посветена на 9 май.