Това, което става с Великобритания, играе отрезвяваща роля за всякакви сепаратистки движения в Европейския съюз. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Виждаме, че и тези, които искаха Брекзит във Великобритания, в момента също са изправени пред много тежка ситуация, защото това касае и гражданите на Великобритания в ЕС, митническа, данъчна политика, бизнеса. В момента още не е ясно, след като Великобритания стане трета държава, дали ще сключва споразумения тип "ЕС – Канада", как ще продължи свободното движение на граждани, ще се въвеждат ли визи. Всичко това е много стресово както за гражданите на ЕС, така и за гражданите на Великобритания, и особено за бизнеса, заяви Радев. Преходният период по Брекзит следва да приключи най-късно до 31 декември 2020 година, напомни той.

Днес министрите на външните работи и по европейските въпроси на страните от Европейския съюз ще обсъждат напредъка в преговорите с Великобритания за преходния период след Брекзит. Заседанието ще председателства българският външен министър Екатерина Захариева. В коментар по темата "Шенген" Радев изтъкна, че ставащото в Румъния играе много лоша шега на България, защото вървим в пакет с Букурещ. Много ще е скъпо само една от двете страни да влезе в Шенген.

Това, което става с върховенството на закона и независимостта на съдебната система в Румъния, за съжаление, ни дърпа назад и нас. Винаги влизането ни в Шенген е било обвързано с Механизма за сътрудничество и проверка. И въпреки, че България се справя отлично – нашият доклад беше много добър, това, което в момента става в Румъния, поставя под въпрос общото влизане на двете държави в шенгенското пространство. Въпросът стана много политически, каза още Емил Радев.