Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при намаляване на акцизите за горива, каквото предложение страната ни е направила да бъде приложено на европейско ниво. България води преговори, за да осигури нужните за вътрешно потребление количества природен газ, но няма да преговаря с Русия и "Газпром", докато продължава руската инвазия в Украйна.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има директна свързаност между "Газпром Експорт" и начина на управление на Русия, което е огромна стена пред преговорите. Ако войната продължава, е нормално да няма каквато и да е възможност за преговори за руски газ... Условието дори да обмисляме преговори е войната да е приключила и поне в средносрочен период да може да се разчита на този доставчик. План Б - какъвто е планът на цяла Европа - е втечнен газ и намаляване на зависимостта от Русия."  

Друга пречка за преговорите е нестабилната цена на пазара заради търговските рискове в настоящите условия и завишената цена, която би поела България, каза министър Николов.

България продължава да поема щети и от изплащането на продължението на руската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ, каза Николов - 3 млрд. лв за 485 км в сравнение с връзката към Гърция - 182 км за 240 млн. лв.

Според Николов могат да се намерят алтернативни доставки на газ за България, като в момента текат преговори с Азербайджан.

В момента няма възможност за произвеждане на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" и няма яснота каква е причината за аварията и кога може да бъде отстранена, каза министър Николов.

Или става дума за грандиозна некомпетентност или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата, каза Николов. Той добави, че все още не са намерени защитни клаузи в подписания договор за изпълнението на електроцентралата за забавянето или пропуснатите ползи.

Подобни пропуски се наблюдават и в други стратегически важни обекти или договори, каза той.

В коментар за подписания меморандум за нови инвестиции във ВЕИ мощности в България, Николов заяви, че не може да има притеснения за участие на руски капитали в изразилите интерес компании, тъй като те са под наблюдение от регулатори в САЩ и Великобритания.

Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на "дългова спирала, с амортизирани активи, нулеви инвестиции, намаляваща подготвеност на кадрите, липса на свързаност и модели за взаимодействие с която и да е държава партньор", каза Николов.

В "Булгаргаз" са били спрени "странните сделки... и тоталната липса на прозрачност", коментира министърът. Отпускателният сезон на газохранилището в Чирен е бил удължен с един месец, което гарантира работата на системно важна инфраструктура, и са били задържани цените на природния газ.

Заради отказани количества по договора за доставка от Азербайджан България в определени дни е записвала загуби до 900 хил. евро.

Визирайки съобщението на Кремъл, че обявени за "неприятелски държави" като България ще трябва да плащат за енергийните си доставки в рубли, Николов заяви, че "колкото и абсурдни да са исканията" от руска страна, всички дружества под шапката на БЕХ ще си спазят договорите. Подобно искане цели да спре рязката девалвация на рублата, допълни той.

"Дали това ще окаже позитивния ефект, който очакват - абсолютно не. Закупуват се определени обеми рубли и след това се затваря плащането обратно в Русия; като контраинструмент срещу санкциите това няма да сработи."

Повече за руската роля в българската енергетика, проекта за батерии край Стара Загора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.