„Няма идея за държавна компания за батерии". Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Александър Николов и уточни, че твърденията за създаване на такава са спекулация.

„Да закупи батерии е съвсем различно от това Министерството на икономиката да има държавна компания, която работи или произвежда. Естествено е, че основното дружество, което е натоварено с балансирането на системата - ЕСО, е най-логичният инструмент, който да бъде използван, за да може мощностите, които се използват за балансиране на системата, да бъдат използвани по възможно най-правилния начин”, каза още той.

По думите му инвестициите в това трябва да бъдат направени от държавата, за да могат всички потребители да имат полза от него и да се случи значително по-бързо.

Има инвеститорски интерес към реализирането на завод, подчерта министърът на енергетиката.

„Ако има огромно търсене на определен тип технология, най-позитивният сценарий е тази технология да се произвежда до крайния потребител. Ние ще сме потребител на подобен тип съоръжения, ако могат да се реализират завод или заводи - би било прекрасно. Защото търсенето и в България, и в световен мащаб ще расте главоломно", добави Николов.

„На съвсем прозрачен пазарен и принцип в средносрочен към дългосрочен план цените на електроенергията и ценовата структура ще бъдат доста по-балансирани и по-приемливи", обясни той.