Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков проведоха срещи с ръководствата на двете френски енергийни компании - Фраматом и EDF в Париж. Основната тема на разговорите бе сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика, съобщиха от ведомството.

"Диалогът е много по-ефективен, когато имаме подкрепа на най-високо ниво в лицето на нашите президенти - Румен Радев и Еманюел Макрон”, заяви министър Христов.

В контекста на подписаното в края на миналата година споразумение между Фраматом и АЕЦ „Козлодуй“ за доставка на свежо ядрено гориво, изпълнителният директор на френската компания Бернар Фонтана благодари на министър Христов за сътрудничеството.

Обсъдени бяха основни детайли, свързани с условията на доставка на свежо ядрено гориво, както и необходимостта от пълна прозрачност и информираност на обществото по всички въпроси, свързани с безопасното и сигурно функциониране на атомната ни електроцентрала.

По думите на Фонтана Фраматом е компания с над 60 години опит в областта на производството и доставката на свежо ядрено гориво и се стреми към пълно затваряне на производствения цикъл - от суровини до производство на всички компоненти изцяло на европейска територия, с което гарантира сигурност и независимост на доставките.

“Сигурност е възможна само при диверсифициране на доставките, затова България, по подобие на чешкия модел, ще има поне два доставчика на свежо ядрено гориво. По този начин отговаряме не само на европейските изисквания, но и следваме най-добрите бизнес и търговски практики”, заяви от своя страна министър Христов.

По време на срещата с ръководството на енергийната компания EDF бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика в България. Със своите над 50 атомни централи във Франция EDF е изключителен център на компетентност.

По думите на изпълнителния директор Ксавие Юрса компанията е изградила система за обмяна на опит и развитие на ядрените компетенции. В тази връзка бяха набелязани конкретни стъпки за сътрудничество с България, включително взаимни визити на експерти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук