Решението в Кипър трябва да бъде договорено на основата на две държави със суверенно равенство. Това заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, който днес посети окупираните северни територии на острова, предаде БНР.

Той произнесе реч по време на официалната церемония по честването на 37-ата годишнина от обявяването на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. При посещението си Ердоган е придружаван от лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели и голяма правителствена делегация.

Приоритет за Турция е постигането на справедливо и трайно решение в Кипър, което ще гарантира законните права и сигурността на кипърските турци, игнорирани от години, заяви президентът на Турция. То трябва да се основава на суверенното равенство, тъй като "днес в Кипър има два различни народа, две отделни държави", подчерта Ердоган.

"Равен суверенитет" на две държави, които да си сътрудничат, и запазване на гаранциите на Турция - това е моделът, който кипърските турци са готови да обсъждат на масата на преговорите, посочи от своя страна севернокипърският лидер Ерсин Татар.

Ердоган заяви, че Турция и кипърските турци вече няма да толерират "игри на дипломация". Той отново подчерта решимостта си да защитава техните права върху газовите ресурси в региона.

Турският президент напомни позицията си, че никое уравнение в Източното Средиземноморие, в което Турция и кипърските турци не заемат "справедливо място", няма да е успешно и не може да доведе до мир и стабилност.

"Ще продължим решително нашите сеизмични проучвания и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, докато бъде постигнато справедливо споразумение", обяви той.

За града-призрак Вароша ще започне "нова ера, която ще бъде от полза за всички", каза още Ердоган, приветствайки предприетите от Анкара и кипърско-турското ръководство действия за неговото отваряне след 46 години. Турският президент влезе в него за "пикник" под силен дъжд и вятър.

Междувременно в северната част на разделената столица Никозия се проведоха протестни шествия на младежки организации и активисти за мир.

Президентът и правителството на Кипър днес осъдиха сепаратисткия акт за обявяване на т. нар. Севернокипърска турска република в нарушение на международното право и резолюциите на ООН.