Три изключително интересни имена се обсъждат за четвъртото място в листата на БСП във Втори МИР, пише Флагман.бг. Тази позиция е отредена за гражданска квота или коалиционен партньор, окончателното решение ще бъде взето в събота.
От няколко независими един от друг източници научихме, че най-вероятно четвъртото място ще е за тракийците, които чрез ПК „Тракия“ са коалиционни партньори на „БСП за България“. Неслучайно и до този момент те нямат осигурено място в нито една листа.

Наши източници разкриха, че първоначално се е обсъждал вариант да им бъде осигурена избираема позиция във Варна, но там голяма част от тракийските дружества са преминали към Веселин Марешки, който от години е основен меценат на всички техни кампании. Формално имат членска маса, но трудно могат да я мобилизират да гласува за БСП.

Отпада варианта и за София. Там Корнелия Нинова реши да запази комфорта си и след пренебрегването на едно знаковите лица на столетницата Калоян Паргов. Нинова явно пресметна, че няма да е полезно и спускането на представител на тракийците на избираемо място. 

Друг вариант е Хасково, където има силна тракийска общност, но ситуацията там е деликатна, защото най-видният представител на тракийците – Димитър Шалапатов е общински съветник от ГЕРБ.

Заради това все по-упорито се обсъжда вариантът Бургас. В региона тракийските дружества имат солидна и дисциплинирана членска маса. Те имат общински съветници в Бургас, Несебър, Созопол, както и солидно влияние в Средец и Карнобат.

Сред неочаквано обсъжданите имена е това на общинския съветник от Созопол Гено Пухов – влиятелен бизнесмен, който обаче няма да се приеме толкова добре от червения избирател. Пухов е общински съветник втори мандат от листата на ГЕРБ в Созопол! Заради това и той деликатно е отклонил поканата.


Колоритният Гено Пухов щеше да внесе екзотика в листата на БСП, но самият той категорично е отказал

Друг вариант е зам.-кметът на Несебър Лазар Япаджиев, който е председател на местната структура на ПК „Тракия“. Япаджиев е доказан управленец, част е от екипа на Николай Димитров още от първия му мандат и безспорно има опит, а и е позната личност в региона. Въпросът е дали желае да се кандидатира за депутат.

Третата опция изглежда най-логична – общинският съветник и председател на тракийските дружества в региона Тодор Ангелов. Той влезе в местния парламент от листата на АБВ в Бургас, печелейки голям брой преференции, които го изстреляха непосредствено зад водача Антон Коджабашев. Ангелов е познат на червения актив. Той е бивш член на БСП, но напусна разочарован преди пет-шест години.

Изчисленията показват, че тракийците могат да осигурят между 3 и 5 хил.гласа за листата на БСП, което най-вероятно ще наклони везните в тяхна полза и те ще получат четвъртата позиция, защото никой друг няма подобна подкрепа-

Другият обсъждан вариант за Бургас е квотата да отиде за „Екогласност“ на Емил Георгиев, който и през 2014 година бе кандидат-депутат от Бургас, но е по-вероятно на него да му бъде осигурено избираемо място в София област или Югозападна България.