Отиващото си правителство на Кирил Петков и Асен Василев остави България без газ на прага за зимата и заложи мина не пред служебния кабинет или на президента Румен Радев, а на българския бизнес и домакинства през предстоящия отоплителен сезон. Това заявиха енергийни експерти, по повод на секретното писмо на “Булгаргаз” ЕАД до енергийното министерство и Българския енергиен холдинг (БЕХ), че държавното дружество няма осигурени достатъчно количества газ след септември, предава "Труд".

Най-сериозният проблем според кореспонденцията е, че за периода октомври-декември “Булгаргаз” има обезпечени доставки единствено от Азербайджан, които не покриват дори и 1/3 от заявените количества от клиентите на държавния доставчик, отбелязаха още специалисти от енергийния сектор.

“Булгаргаз” ЕАД няма газ и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 г., признава изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов на 27 юли 2022 г.

Корабите с втечнен газ, с които се похвали Кирил Петков, няма къде да бъдат разтоварени, нито как да стигнат до България, пише в документа на “Булгаргаз” ЕАД.

“Труд” разполага с целия документ и с последващ анализ на “Булгаргаз” относно доставките на природен газ за страната, които са крайно недостатъчни дори с прословутите 7 танкера с втечнен газ, които Кирил Петков шумно анонсира на последното заседание на Министерския съвет.

Освен, че няма свободни терминали за разтоварването, съхранението и преноса на газа от корабите, от “Булгаргаз” заявяват в прав текст, че “дори при доставка на въпросните количества, “Булгаргаз” отново ще има недостиг на количества природен газ”. От писмото става ясно още, че втечненият газ с танкерите е оферта от компанията Cheniere Marketing International LPP.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” прилага и сравнителна таблица на цените, от която се вижда, че газът по договора ни с “Газпром Експорт” ще е по-евтин. От държавното дружество предупреждават още, че към цената на втечнения газ следва да се добавят разходите за регазификация, съхранение и пренос. На финала Людмил Йоцов отбелязва, че освен допълнителните разходи за обработката на втечнения газ, съществуват още рискове по отношение на терминала Ревитуса, Гърция, както и за терминалите в Турция.

При първата точка Ревитуса “рискът е “Булгаргаз” да не може да осигури непрекъсваем капацитет за пренос на изходна точка Кулата-Сидирокастро поради големия търговски интерес”, както и че в момента няма свободни слотове на гръцкия терминал. Относно Турция, в писмото се казва: “съществува риск да не може да се постигне договореност с турския оператор за получаване на LNG количества и преноса им до българска граница през турската газопреносна мрежа”.

Енергийни експерти коментираха пред “Труд”, че от горната информация на “Булгаргаз” е видно, че компанията няма никакви резервирани капацитети на терминалите за втечнен природен газ нито в Гърция, нито в Турция. “Това означава, че кабинетът “Петков” е оставил в наследство на служебния кабинет едно предложение за 7 танкера, което на практика е неизпълнимо от “Булгаргаз”.

Още в началото на седмицата новото служебно правителство ще се изправи пред въпроса със спешни доставки на природен газ, но мантрата, че можем без договора с “Газпром Експорт”, ще се спука от данните в Българския енергиен холдинг”, коментираха енергетици.

Индустрията и топлофикационните дружества започнаха да настояват спешно да се възстановят доставките на природен газ от Руската Федерация и то без посредниците. Причината е разликата в цените, която варира между 30 и 40 процента в полза на крайната цена от договора с “Газпром Експорт”. Сравнения с офертите от американската платформа Хенри хъб, по европейската борса TTF и крайната цената по компонентите на договора ни с руската компания показват по-ниска цена на “Газпром Експорт” от 33 процента.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ): Предприятия ще затворят и 250 000 семейства остават без работа

Безчинствата на управляващите ще платим с глад и студ

Обещаха ни четири пъти по-евтин газ, а той поскъпна два пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса. Работодателските организации попитахме с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не получихме адекватен отговор.

Получихме неясни обяснения за някакви седем танкера, които впоследствие се оказаха три до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ.

Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по-малко от половината от недостига, който е за 73% от потреблението. Това означава, че за последното тримесечие имаме газ само за “Топлофикация София”. Ние сме най-големите глупаци в Европа.

Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с минимум 1/3 руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима.

Бизнесът настояваме за незабавно и спешно възстановяване на доставките от “Газпром Експорт” по съществуващия договор. Ако не го направим, ще платим и над 1 млрд. евро неустойки по клаузата “вземи или плати” (take or pay, б. р.).

Този газ е по-евтин от алтернативния, който можем да намерим извън азерския, а газохранилището ни е най-празно в Европа, въпреки че е с минимални размери спрямо потреблението. Цените на газа на спот пазара ще доведат до утрояване на сметките за парно, цените ще се увеличат три пъти. Сега те са увеличени с 40%, но при разчетна цена от 115 лв. за мегаватчас, а тя може да достигне над 300 лв.

Без нови субсидии и при новата цена на природния газ или ще фалират всички по веригата и няма да има парно, или ще имаме полу-парно на тройна цена.

При липса на газ предприятията ще спрат да работят, хората ще останат без работа. Това са над 250 000 работници, 250 000 семейства - цялата металургия, цялата химия, производството на стъкло, целулоза и хартия, производство на керамични изделия, в машиностроенето има редица процеси, които потребяват газ и без газ не могат да работят.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Писмото на „Булгаргаз“ признава пълен провал

Показаха фактури на посредници, плащаме по-скъпо пак за руски газ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Добрев и Томислав Дончев излязоха с извънреден брифинг след заседание на Изпълнителната комисия на партията заради кризата с газа.

Още сега от служебния кабинет да обявят търг за 10-годишни доставки на втечнен газ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг след като в неделя сутринта събра Изпълнителната комисия на партията заради кризата с газа. “Писмата на “Булгаргаз” показват пълен провал. По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите”, каза Борисов.

Бившият енергиен министър Делян Добрев бе категоричен, че в момента отново получаваме руски газ, но чрез посредници, които оскъпяват поне с 30 процента цената на доставките.

“Българското общество плаща 10 млн. лева повече на ден за газ заради руските посредници и 10 млн. лева повече за гориво отново заради руските посредници. Разликата за една година заради посредниците е в размер на 3,5 млрд. за “Газпром” и 3,5 млрд. за “Лукойл”. Дали взимат всичките 7 млрд. или си ги делят с Кирил и Асен, това е въпрос, който вероятно никога няма да разберем”, заяви Добрев.

“Петков каза, че ние години наред сме обслужвали интересите на “Газпром”. Интерконекторът с Гърция е дело на нашето правителство. Защо година и нещо той не е завършен?”, заяви Томислав Дончев. Бившият вицепремиер посочи, че едва преди дни Кирил Петков е признал, че съоръжението е на Акт 14. “Знаете ли какво е Акт 14 - това е груб строеж”, запита риторично Дончев и бе категоричен, че отиващото си правителство не е свършило нищо за сигурни газови доставки.

Енергийният експерт Таско Ерменков (БСП), пред “Труд”: Много вероятно е зимата да останем на студено

Това, което винаги съм казвал е, че диверсификацията на доставките на газ е хубаво нещо и е необходимо, но то трябва да се случва без изключения и без изхвърляне на страни и фирми.

В България 1 млрд. куб. метра могат да бъдат докарани азерски газ, 800-900 млн. куб. метра могат да бъдат докарани втечнен газ от Катар, Израел, САЩ и др. Но остават някъде около милиард и половина за вътрешното потребление, които няма откъде да вземем, освен от “Газпром Експорт”. И начинът, по който можем да ги вземем е да се поучим от другите европейски държави как си плащат и как си получават газа.

В момента няма държава по света, която да получава газ от “Газпром” и да не си плаща по схемата, която “Газпром” е заявил предварително, а именно с две сметки в Газпромбанк. Искаме да намалим потреблението на газ в Европа, в същото време плачем, че “Газпром” намалява доставките.

Това е някаква двойнствена позиция. От една страна осъзнаваме, че без газа на “Газпром Експорт” не можем да минем, от друга се опитваме да твърдим, че има и други доставчици. Ако продължаваме да се движим в това направление, много вероятно е зимата да останем на студено, не само в България, но и в Европа.