Следващата сряда Конституционният съд ще каже противоречи ли на основния закон указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, съобщиха от съда, цитирани от Нова телевизия. Спорът за гражданството на Петков ще получи разрешение малко повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори. 

Сред документите, изпратени от президентството, министерствата на правосъдието и на външните работи, и от самия Петков, ключовите са два - декларацията му от 10 май, че има само българско гражданство, и сертификат, че е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

На последното заседание на Конституционния съд беше обсъдено и отхвърлено искането на ексикономическия министър да бъде допуснат до лична защита. Съдът се мотивира, че само лица на определени позиции и то при определени хипотези, могат да бъдат конституирани по дела.

По делото становищата предоставиха редица юристи, които се разделиха по въпроса - от кой момент едно лице губи гражданството си - когато го заяви, което при Петков е 21 април, или от от датата, когато съответната държава е удовлетворила искането, което при бившия икономически министър е 20 август.