Другата седмица в Страсбург ще вземем решение дали ще се кандидатирам на Европейските избори следващата година. Именно там ще се проведе изнесеното заседание на ръководството на "Презареди България - ББЦ. След като решението бъде взето, то ще бъде съгласувано с Алианса на консерваторите. Това заяви Николай Бареков в предаването "Бареков и Байрактаров без цензура", което се излъчва всяка събота от ‪10:30‬ часа на живо по телевизия "Евроком".

Евродепутатът подчерта, че ако влиза в битката, то то ще е от името на "Обединени консерватори". По повод инсинуациите на спонсорирания от олигарси сайт "Медиапул", че Бареков търгува обединение на консерваторите у нас за членство в АКРЕ, той заяви в прав текст, че това не е "търговия", а изискване. Думите си той аргументира с факта, че държави като САЩ и Полша членуват а Алианса с по една партия и няма как малка като България държава да бъде представлявана във формацията от пет или шест партии. Всички нови членства на български партии ще се случват много трудно и бавно, убеден е той. Поради тази причина в името на обединението Бареков обяви, че е готов да оттегли членството на партията си, за да даде път на във формацията на един обединен консервативен блок, който дълги години да определя политиките в България и да брани и налага консервативните ценности.

Бареков сподели, че дори съпредседателят на Групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент Решард Легутко е заявил, че няма време и в най-скоро време българските консерватори трябва да обявят обединението си и да излъчат листа за предстоящия евровот.

Водещите показаха материал, в който президента Румен Радев извади коза със скандала с костинбродските фалшиви бюлетини - 400 хиляди на брой. Почувствах се реабилитиран, защото най-после сериозен политик да потвърди разследването с думите си и то в най-тежкото политическо предаване “Панорама”, излъчвано по БНТ, каза Бареков. в прав текст реабилитира Бареков и неговата роля в "Костинбродската афера" в предаването "Панорама". В тази връзка Бареков бе категоричен, че няма да напусне политиката, докато не постигне една от основните си цели, а именно въвеждане на машинно гласуване, за да се избегнат подобни манипулации и правото на глас и избор на българите да не бъде отнемано.

Бареков сподели, че платформата "Обединени консерватори" е измислена от него и от неговия екип и първите хора, към които са се обърнали с покана, са техните коалиционни партньори от КП “България без цензура", която през 2014-а излъчи двама евродепутати. Няма как "Обединени консерватори" да отправят покани към НФСБ и ВМРО, тъй като там по думите са били погазени основни ценности. Всички останали политически партии, включително "Атака", ще получат покани, увери евродепутатът.

По думите му думата "патриотизъм" е омаскарена и това е причината в името на коалицията тя да не съществува. Консерватизмът се уповава на четири основни закона, изтъкна евродепутът. Това са свобода, солидарност, справедливост и семейство."Обединени патриоти" по никакъв начин не отговарят на ценностите на консерватизма и не споделят неговите идеи, категоричен е Бареков.

Когато тази формация влезе в управлението на България ние достигнахме критично дъно в класациите по свобода на словото. ПатрЕотите излъгаха пенсионерите, нарушавайки празните си обещания, а за справедливост трудно можем да говорим, след като българското правосъдие е "в калта", олигарсите държат съдебната система и същите политически формации (б.р. Обединени патриоти), са забъркани в най - долната афера, а именно търговията с български гражданства, заяви още той. В тази връзка Бареков подчерта, че една от основните точки в програмата на бъдещата формация е да се подаде ръка на бизнеса в лицето обаче на предприемачите, а не на олигарсите, които по думите могат да си купят цял български съд, а някои от тях и психиатрична експертиза, която да ги ги изкара психично болни, с цел да спечелят дадено дело.

Относно семейните ценности, които изповядва консерватизмът, патриотите също са в разрез, пример за това е обявената война на майките на деца с увреждания, подчерта той. БиНюз припомня, че ББЦ излезе с обща програма, която бе ограбена от патриотите, но неосъществена. Основни точки в нея бяха: образователен ценз, образовано майчинство, трудово образователна повинност и таблети за учениците.

Макар да откраднаха идеите на ББЦ, патриотите не спазиха плагиатстваните обещания и с тези лъжи разкъсаха думата "патриотизъм", заяви Бареков.

Евродепутатът заключи с признание, че през 2014-а година е бил готов да се оттегли от политиката окончателно, след атаката на ГЕРБ към него. Тогава е било налице предложение да бъде подписан предизборен пакт, с 12 процента за ББЦ и 42 процента за ГЕРБ, но предложението е било отхвърлено от ГЕРБ, под претекста, че ГЕРБ не желае да подписва споразумения с никого. Малко по- късно след задкулисна договорка с ДПС, същите влязоха "през задния вход" в политиката, припомни той. 

Бареков показа, че не е злопаметен и чувството му за справедливост към народа го води и официално в предаването подаде ръка на пермиера Борисов и заяви, че основният стремеж е да бъде обединен българския консерватизъм в ЕП, което по думите му ще даде повече власт на ЕП.