Утре ще гласуваме парламентарните комисии. ГЕРБ ще запази за себе си образователната комисия, комисията по здравеопазване, комисията по финанси, правната комисия, комисията по вътрешен ред. Това са основни части от нашата предизборна кампания и е нормално да искаме да ги ръководим. Те ще бъдат оглавени от Милена Дамянова, Даниела Дариткова, Менда Стоянова, Данаил Кирилов, Цветан Цветанов. Ще има и нова комисия за корупцията. Тя ще бъде оглавена от Емил Димитров от патриотите. Икономическата комисия е дадена на "БСП за България". Предполагам, че ще я оглави Петър Кънев. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ.
Ще внесем нашия вариант за мажоритарната изборна система с леки изменения. Мажоритарен вот няма да има в чужбина. Гласовете на нашите съграждани зад чужбина ще се преразпределят. Няма да има уседналост. По никакъв начин няма да ограничаваме правата на българските избиратели. Ще има активна регистрация. Даваме възможност на президента да направи районирането, защото той е еднакво отдалечен от всички парламентарни партии.

Районирането е основния проблем. Ние сме показали, че можем да носим отговорност, но могат да ни обвинят, че районираме страната така, както ни изнася на нас. Това е причината да настояваме Румен Радев да направи районирането. Внасяме този законопроект, защото мажоритарната система е подкрепена от повече от 2,5 млн. избиратели. Тези гласове са повече от гласовете, с които беше избран президентът.

Нашата работа е да се вслушваме в гласовете на избирателите. Ще дебатираме по темата. Не сме водили разговори с други партии освен с патриотите, когато подписвахме коалиционното споразумение. Не мисля, че ще имаме проблеми с тях. Дебатът е много сериозен и трябва да се разгори, категорично беше Караянчева. Връщането на задължителната наборна служба изисква много средства. Не мисля, че тези средства могат да се осигурят точно сега. Би било много трудно да се въведе наборната служба. Подкрепяме всички идеи що се отнася до доброволната служба, разкри още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!