Отиваме на избори - вторият мандат ще бъде върнат, а третият няма как да бъде осъществен. Няма парламентарен диалог, който да се завърти около третия мандат. 

Това обяви в ефира на Нова ТВ проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право. Според него няма опасност предсрочните избори да се проведат през летните ваканционни месеци.

"Изборният процес е два месеца. Президентът Румен Радев не може да насрочи избори за по-малко от два месеца. После има седем дни. Тази парламентарна група, която той избере, няма срок за формиране на правителство. Да се забавят седмица две или да го върнат веднага - във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври. Не мисля, че има смисъл да се бави връщането с месеци", посочи експертът.

Той не пропусна да коментира и промените в Конституцията и дълго чаканото решение на Конституционния съд.

"Моментите с решението на КС за промените в Конституцията съвпадат неприятно с раздаването на мандатите. Конституционният съд работи под натиск на събитията, не е заради политическа партия. Те достатъчно дълго се забавиха. Дали ще се забавят още два месеца - едва ли ще се промени нещо. Ако се обявят тази седмица - някак си ще бъде сложен ред в конституционната рамка. Всичко е в ръцете на съда", смята Пламен Киров.

По думите му, ако промените в Конституцията останат в сила, единственият вариант за нов служебен премиер остава Димитър Главчев.

"Отпада Рая Назарян. Тя е ярка политическа фигура, в списъка е, но той е недомислен. Това е проява на неразбиране на парламентарното управление. По силата на европейското право отпадат управителят и подуправителят на БНБ. Омбудсман няма. И така остава новият стар служебен премиер Димитър Главчев", каза още конституционалистът.