Хиляди сезонни работници по Българското Черноморие няма да имат възможност да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. За това сигнализират собственици на заведения по морето, разказва Нова телевизия.

Повечето от тях нямало как да се регистрират по настоящ адрес заради административни пречки.

Д-р Иванка Каменова, с постоянен адрес-София, а според настоящия - Берлин в Германия, е в Слънчев бряг, където отговаря за реанимационните екипи на 8 ивици. Не може да се регистрира и това я лишава от възможност да гласува. „Нашите собствени жилища се намират в района на Слънчев бряг- Изток, където нямаме административни адреси”, обяснява тя.

Проблем имали и колегите й, които живеели под наем в комплекси от затворен тип, тъй като за регистрацията е необходим нотариален акт „Поради простата причина, че част от собствениците са чужденци. Фирмите , които менажират обектите, имат договор с право на менажиране, но не разполагат с нотариални актове”, добавя тя.

В сходна ситуация е и мъж, който развива бизнес по Черноморието. „Ходих в Община Несебър и ми казаха, че трябва да имам адресна регистрация, която става със съгласието на собственика на жилището, в което съм под наем, а собственикът е англичанин”, обясни Живко Ангелов - управител на заведение.

От РИК – Бургас уверяват, че няма пропуск в Изборното законодателство. Изискването за наличие на документи за собственост и съгласие на собственика е цел да няма хаос при регистрацията.

 „Това не би могло да представлява затруднение, доколкото, ако нотариален акт е необходим, всеки може да получи такъв от службата по вписвания, като посочи точния адрес”, поясни председателят на РИК Михаил Хаджиянев.

Подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес се прави в съответната община до 26 юни.