Български граждани, които на 11 юли са на почивка в хотел или друго място за настаняване по родното Черноморие, няма да могат да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 11 юли.

Те могат да гласуват само в секция по постоянен или настоящ адрес. Това стана ясно на брифинга на Централната избирателна комисия днес. "Знаете, че имахме множество запитвания от избиратели, които са планирали лятната си почивка. Според закона от 2009 г. насам в страната българските избиратели гласуват по постоянен или настоящ адрес.

Опитахме се да използваме възможност в закона за гражданската регистрация да може като настоящ адрес да се посочи хотела или мястото, в което са отседнали и водихме такива разговори с МРРБ. Редът за прилагането му обаче не е в компетенциите на ЦИК. Затова искам да напомня, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича тази в събота", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Вече се печатат и над 7 400 000 хартиени бюлетини, като за всяка секция ще бъдат доставени толкова бюлетини колкото е броят на избирателите по списък. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с машинно гласуване само, ако по някаква причина устройството спре да работи.

421 машини ще бъдат изпратени в 273 секции в чужбина. В 148 секции ще има по две устройства, а в 125 - по една, уточни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В страната секциите с машинно гласуване ще са 9401. В 700 от тях ще има по 2 устройства. На частичните местни избори тази неделя с машини ще се гласува в 188 секции, като в 38 от тях устройствата ще са по две. Вече е завършила процедурата за доставка на допълнителните 1637 машини, като те се очаква да пристигнат най-късно до понеделник - вторник.

Батерията на машините издържа около 3 часа, като спиране на тока няма да е основание за прекратяване на машинния вот. Гласуването с устройствата трябва да продължи, докато издържи батерията. Смяната на хартиената ролка също не може да е причина за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, уточни Матева.

На въпрос дали ЦИК очаква саботажи на машинното гласуване Томов отговори: "Очакваме саботаци от отделни секционни комисии, от РИК. Такива опити за саботажи имаме и в ЦИК. Комисията обаче няма тази институционална мощ да се справи сама с подобни действия". Към момента 21 организации са регистрирани от ЦИК и ще имат наблюдатели на вота на 11 юли.

Около 1000 души са членовете на секционните комисии в чужбина, излъчени от партии и коалиции. Това е около 25% от нужния брой. Останалите места ще се попълнят с представители на българските общности по света и служители на външно министерство, добави Томов.