Евродепутати изразиха силна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген, но разкритикуваха страната за ветото ѝ за присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това стана по време на дебат с премиера Николай Денков в Европейския парламент в Страсбург, съобщава БНР .

Първото критично изказване към премиера Денков по отношение на Северна Македония бе на евродепутата от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Той се обърна и към председателя на парламентарната група "Обнови Европа", който защити присъединяването на България към Шенген:

"Не споменахте нито дума за репресиите, за насилието, за отказването на правото на самоопределение. Във Вашата група има хора, които се правят, че не виждат насилието над българите в Македония. Обяснете им го".

"Не споменахте името на Северна Македония, чийто достъп до ЕС досега България блокира", каза германският евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Райнхард Бютикофер:

"Може ли някой да поставя под въпрос искрените европейски въжделения на Северна Македония, която стигна дотам, че дори си смени името си, за да отвори вратата си към Европа?  След речта на омразата на г-н Джамбазки, бих искал да ви помоля, г-н премиер, да бъдете по-конкретен - какво ще направите, за да се отвори вратата за Северна Македония?".

На което евродепутатът от европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков отговори:

"Искам да кажа на колегата от Зелените, че когато бият и убиват българи и им забраняват да се самоопределят, не ми казвайте, че Джамбазки използва езика на омразата. Просто разберете какво се случва в Македония".

"Ние бяхме първата държава в света, която призна Северна Македония като независима европейска държава", каза премиерът Денков и още:

"За съжаление през годините нашите отношения се влошиха и аз не смятам, че България има вина за това. Затова искам да кажа ясно, че в настоящия момент България няма други изисквания към Северна Македония, освен тези, които залегнаха в решението на ЕС през миналата година.

Няма двустранни отношения днес между България и Северна Македония, има отношения между Северна Македония и ЕС. Тях трябва да изпълни Северна Македония, за да отвори процеса на преговорите. И в това отношение аз не приемам никакви критики към нашата страна днес".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук