Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Андрей Новаков дадоха извънредно изявление по повод горещата новината за пакета „Мобилност“.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Утре Европейският парламент ще гласува едно искане до Съда на ЕС в Люксембург за тълкуване на възможността ЕС да ратифицира, за целия ЕС, Конвенцията за защита от домашно насилие или както е по-известна, Истанбулската конвенция. Това е едно искане, което социалистите през цялото време натискат в ЕП да бъде ратифицирано от всички страни членки. И тука виждаме отново огромното противоречие между партията, която номинално е член на партията на Партията на европейските социалисти (тука под това предложение за решение са двама социалисти, Клод Моралес, и председателката на комисията по жените в Европейския парламент, и разликата на тяхната партия в България, която е на обратното мнение. Ние ще гласуваме против това искане, защото в България има решение на Конституционния съд и е логично българските представители в ЕП да гласуваме против искането.  Но въпреки всичко остава големият въпрос защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията, а българският им член, на тази партия, е не само срещу, а те ни учат на християнски морал. Много обичам, когато бивши атеисти, празнуващи 9-ти септември, сега се правят на много християнски моралисти и сочат някого с пръст. Първо да видят в техните очи какво има и после да се обръщат към другите. Аз много съжалявам, че в България не можа да се състои нормален дебат и по тази тема, но вече имаме решение, което е категорично на Конституционния съд, че тази конвенция противоречи на Българската Конституция и затова ние ще гласуваме утре против искането за становище, въпреки че трябва да има яснота и даже да има такава ратификация (която аз не очаквам, че е възможна), тя ще важи само за случаите, в които ЕС има компетенции. ЕС не може по никакъв начин да  наложи на България ратификация, където той няма компетенции.

- Казвате вие ще гласувате , българските депутати или депутатите  от ЕНП?

- Аз говоря само за българските депутати от ГЕРБ.

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Уроци по демокрация, точно от  г-жа Корнелия Нинова, няма да получаваме. Ако се е загрижила толкова за  българското семейство и за българските деца, да се погрижи партията, в  която членува тук, а именно Европейските социалисти, да спрат да внасят документи, свързани с Истанбулската конвенция, защото и този документ идва отново от европейските социалисти. Да го направи, ако си говорят, защото ако не си говорят, мисля, че всички ние разбираме какво се  случва. За нас е лесно, поне в моя случай, утре всички сме обединени да  гласуваме против това, и то не защото г-жа Нинова ни казва, а защото  имаме ясна позиция на Конституционния съд в България.

Андрей Ковачев: Но дебатът за лицемерието трябва да се води в България. Не може една партия да празнува 9-ти септември, партизаните и цялата комунистическа наглост и от друга страна да се правят на християнски моралисти.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Изказванията на г-жа Нинова, че има някакъв риск за ратификация и валидност на тази ратификация за България показват непознаване на процедурите в Европейския съюз. Няма как Съдът на Европейския съюз да реши Съветът да приеме или да наложи такова решение, когато една страна членка - в този случай България, е заявила, че има конституционен проблем с това и няма как да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова всяка предизборна кампания по тази тема е абсолютно неуместна и - обратно - показва точно това незнание на европейските правила. При всички положения групата на ГЕРБ ще гласува срещу искането на ЕП да иска становище по темата. Няма как да се случи това - Съдът да наложи на ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция от името на Европейския съюз и това е недопустимо.