Европейският депутат Николай Бареков беше единственият български участник на 33-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея на страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Съюза на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), която се проведе в Малта. Българският евродепутат е член на групата, която разглежда европейското сътрудничество в тези страни, както е определено в Споразумението от Котону.  

Събранието прие декларация, с която всички членове се обединиха около необходимостта от съгласувани глобални действия за предотвратяване на негативните последици от изменението на климата, по-специално, за да се отговори на предизвикателствата, пред които са изправени най-уязвимите страни. Членовете приеха и спешна резолюция , призоваваща за последователна  стратегия за овладяване на ситуацията със сигурността в региона на Сахел и Чад Басейнова.  АКТБ и членовете на ЕС  обаче не успяха да намерят обща основа за резолюция относно влошаването на ситуацията в Бурунди. Резолюцията, внесена от членовете на ЕП, беше отхвърлена.
 
По време на форума бяха одобрени и  три доклада. Асамблеята прикани правителствата да въведат правила за финансиране на политическите партии, включително независими и ефективни механизми за контрол. Външните дарения и компании трябва да бъдат ограничени, за да се избегнат смущения в политическите решения, единодушни бяха участниците. Членовете призоваха и за подобряване на ефективността на помощта и развитие в сътрудничеството между  ЕС и АКТБ.   

Членовете обсъдиха и безнаказаността на престъпленията срещу човечеството със Сидики Каба, председател на Събранието на държавите-страни по Римския статут на Международния наказателен съд. Той призова за засилване независимостта на съдебните системи по целия свят.  

Европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис пък отчете тежките последствия от  глада и хуманитарна криза в тази страни след Втората световна война. „Тази "напълно изкуствена" криза е резултат от конфликти, лошото управление и бедността. ЕС осигури значителна хуманитарна помощ през 2016 г. и 2017 г. (1,37 милиарда евро), но нуждите са огромни и първопричините трябва да бъдат разгледани. Укрепване на устойчивостта на населението е от ключово значение. Ние трябва да действаме сега и заедно, за да се намерят решения. Това е наше морално задължение ", категоричен  бе комисарят.

В началото на юли Николай Бареков ще замине на дипломатическата мисия в Сеул.Там българският евродепутат ще вземе участие в голяма интернационална конференция на азиатските политически партии. Заради успешните мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури, ЕП е взел решение веднага след приключване на мисията в Сеул той да бъде изпратен в Източен Тимор за предстоящите парламентарни избори в островната държава.