Днес ще изберем 17-те представители на България в бъдещия Европейски парламент. На евровота участват 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Как да проверим адреса на секциията си и за какво да внимаваме в изборния ден, предаде БНТ.

Разполагаме с 13 часа, за да гласуваме. Изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще приключи в 20 ч.

Ако все още не знаете къде е вашата секция, вариантите за проверка са няколко:

 • през интернет-страницата на ГРАО чрез ЕГН или чрез адресната ви регистрация
 • чрез есемес с цифрите от ЕГН-то на номер 18429 с цена 25 ст.
 • с безплатно обаждане на 0800 1 4726

И на тези избори ще отбелязваме със син химикал нашия избор с „Х"или „V".

В бюлетината с номера от 1 до 27 са подредени според жребия партиите, коалициите и независимите кандидати. Последното квадратче е за опцията „не подкрепям никого". Втората графа е за преференциите.

Тази година за първи път номерата са от 101 до 117.

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред очите на избирателя. След което член на секционната избирателна комисия сгъва пред него бюлетината. Поставя на гърба първия печат, подава бюлетината на избирателя, който влиза в кабината за гласуване.

След отбелязването на избора в тъмната стаичка, гласоподавателят сгъва отново бюлетината. Излиза. Поставя се втория печат, откъсва се отрязъкът с номера на бюлетината и тя отива в кутията с останалите гласове.

Ще повлияе ли вотът „не подкрепям никого'“ на разпределението на мандатите?

При определянето на крайните резултати тези гласове „не подкрепям никого“ не се взимат предвид при изчисляването съгласно методиката, предвидена в Изборния кодекс за определянето на разпределението на мандатите в изборите за членове не Европейски парламент.

Студентите редовно обучение може да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучават. Те трябва да носят лична карта, надлежно заверена студентска книжка за семестъра или уверение и декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Вчера всички 3 300 машини за гласуване бяха доставени в секциите за гласуване из цялата страна. Гласуването с машина ще отнема по-малко от минута:

 • получаваме една от общо три смарт карти
 • поставяме я в машината и бюлетината излиза на екрана
 • избираме
 • проверяваме
 • гласуваме
 • излиза разпечатка
 • сгъваме я
 • пускаме я в отделна кутия.

В 64 държави по света ще бъдат разкрити секции, където българите да могат да гласуват. Най-много те са в Германия и Великобритания - по 24. Следва Испания с 16 и Гъция с 13 секции. ЦИК реши всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7 до 20 ч. в неделя.

МВР ще охранява изборните секции в страната. Сигнали за нарушения в изборния процес могат да се подават в ЦИК, в районните избирателни комисии и на денонощната открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ). Четири международни организации са сe регистрирали като наблюдатели, а българските неправителствени организации, които ще имат наблюдатели, са 13. 2575 лица от страната ще наблюдават изборния процес, а 10 са чуждестранните наблюдатели. Шест са агенциите, които ще имат анкетьори за паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) .

Това са „Галъп интернешънъл Болкан“, „Алфа Рисърч“, „Сова 5“, АФИС, Изследователски център „Тренд“ и „Екзакта рисърч груп“. До приключването на изборния ден е забранено оповестяването на социологически проучвания. Изборите за членове на Европейския парламент се провеждат от 23 до 26 май във всички страни от Съюза. Право на глас имат всички пълнолетни граждани на ЕС. Всяка държава-членка има собствени избирателни закони и решава в кой ден гражданите ѝ да отидат до урните в рамките на 4-дневния изборен период. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 26 май.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!