"Тъй като отново и отново се връщам, означава че все още няма решение, което много ни фрустрира, ако мога откровено да го кажа, защото не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединяване на РСМ - всички страни членки да го одобрят".

Това заяви еврокомисарят по съседство и разширяване  Оливер Вархеи след срещата си с премиера Кирил Петков днес и добави, че "след всички проведени разговори в София и Скопие - европерспективата за Република Северна Македония не само ще се изясни, но и ще се укрепи".

Балабанов показа скандална бележка, ето как Петков се кани да продаде България СНИМКА

"Юни е важен месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да видим споразумение", коментира още Вархеи.

Преди месец Вархеи се бе заканил, че ще идва в София всеки три седмици, докато България не даде зелена улица на Скопие за започване преговори за членство в ЕС. “Юни е важен месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да видим споразумение”, коментира Вархеи.

По-късно днес, еврокомисарят се срещна и с президентът Румен Радев

"Процесът на европейска интеграция на Република Северна Македония (РСМ) трябва да е устойчив и да се гради на нейните постижения в изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз", заяви президентът Румен Радев по време на срещата "на четири очи" днес на "Дондуков" 2.

Румен Радев изрази позицията на страната ни, която очаква резултати в двустранния диалог с РСМ, сред които предоставяне на конституционни гаранции за спазване на правата на македонските българи и реални действия за изкореняване на езика на омразата, съхраняване на вековното българско културно-историческо наследство, изпълнение на двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

"България е открита за диалог с Република Северна Македония и с европейските институции и партньори в търсенето на устойчиви решения", каза президентът Румен Радев.