България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргретe Вестагер след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
„За всеки европейски и български граждани е важно да се осигурят сигурност на доставките и достъпни цени. ЕК поддържа отлично сътрудничество с България и много силни двустранни връзки. ЕС трябва да извърви своя преход в енергийните системи и да изпълни ангажиментите си за опазване на околната среда и климата. В тази връзка българските приоритети в сферата на енергетиката са същите като тези на ЕС”, заяви еврокомисарят.
 
И допълни: „Българските приоритети са сходни с европейските и са част от тях”.
 
Премиерът Борисов пък изтъкна, че на срещата са били обсъдени всички спорни теми, по които трябва да се прояви разбиране и да бъда решени. „Една от основните теми, по които действително се полагат много усилия, е монополното положение на „Булгартрансгаз". Обяснихме какви мерки сме взели там и че газопреносната система е изключително важна и стратегическа за България задача”, отбеляза премиерът.
 
 „Разговаряхме и по проектите и по делата, които имаме, както и за руските тръби, които са на нашето пристанище. Очакваме от Европейската комисия и от еврокомисаря Вестагер разбиране и помощ. По всички „спорни теми” действително съгласно европейските директиви ние трябва следваме техните предписания, но мисля, че всички разбират, че някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране”, коментира Борисов.

Видео от срещата вижте ТУК!  

„Изключително съм благодарен на Европейската комисия, че подкрепя и заложи като приоритет газовия разпределителен център „Балкан“. Само преди 10 дни еврокомисар Канете нарече хъба европейски, което показва, че когато нещо е приоритет на ЕК, се договаря и работи много по-лесно. В този свят се оказа, че за да бъдеш силен, за да бъдеш успешен, трябва да имаш отговорни и силни партньори, а ЕК и ЕС в това отношение са най-подходящи. Когато си в един подобен могъщ съюз, трябва да се спазват правилата. Имаме много ясни правила за Третия либерализационен пакет, които трябва да важат за всички и да се изпълняват от всички. Газовият разпределителен център ще се превърне в своеобразна платформа за търговия на природен газ и ние сме готови да работим с всички наши досегашни и бъдещи партньори, за да развием дейността на хъба в полза на целия регион”, написа още Борисов във Фейсбук.